Makalenin İçerisinde Neler Var?
Vergi dilimi nedir, vergi dilimi denildiği zaman çalışan kişilerin emeklerinin karşılığı sonucu elde ettikleri ücretin üzerinden alınacak vergi oranını belirleyen, elde edilmiş olan gelir toplamından belirli bir yüzde alınarak vergi tabi olacağını göstermekte olan bir tarife denilebilir. Kısaca devletin çalışanlarının gelirleri üzerinden yaptığı oransal kesite denir. Vergi dilimi hesaplarken kullanılan kavramlar,
- Brüt maaş, yani işveren tarafından çalışan kişilere maaş adı altında verilen ücrettir. İçerisinde kesintiler ve vergiler bulunur.
- SGK işçi payı yani SGK’ya ödenen katkı payına denmektedir. Brüt ücretinin %14 kesinti alınarak hesaplanmaktadır.
- İşsizlik sigortası primi yani, sigortalı çalışan işçilerin brüt kazancı üzerinden yapılan %1 ödemeye denir.
- Vergi mahratı, yani gelir vergisi hesaplanmadan önce tespit edilmelidir. Bu işlem, sigortalı çalışan bireyin kazancının toplamı ile SGK işçi payı ve işsizlik sigortası primi kesilmektedir. Buna da vergi matrahı denir.
- Aylık gelir vergisi, yani vergi matrahının %15 ile hesaplanmaya başlayan tutara denir. Bazen %20, %35 gibi değişiklikler gösterir.
Vergi Dilimi Hesaplama
Hesap yönetimi ve gelir vergisi aynı olsa da her yıl oranlar değişmektedir. Vergi oranların kazancına göre dağılımı tamamen maliye bakanlığı tarafından yayınlanır ve maaş vergi dilimi hakkında bilgilendirme yapılır. Vergi dilimleri hesaplamak için kazancınıza göre vergi kesinti oranınız değişmektedir.
- Kaçıncı vergi dilimine gireceğiniz tamamen elde ettiğiniz kazanca göre belirlenmektedir.
- Kazancınız arttıkça vergi kesintisi oranı artar.
- Vergi dilimi hesaplama, konusunda kazancınızın artması durumunda vergi kesintisi oranı da artmaktadır.
- Gelir vergisi dilimi tespit etmeden önce işçinin brüt ücretinden işsizlik sigortası, işçi payı ve SGK işçi payına bakmanız gereklidir.
- Örnek vermek gerekirse, 5000 TL brüt ücreti alan bir işçi,
İşsizlik sigortası işçi payı hesaplama, 5000x %1 yani 50 TL
SGK işçi payı, 5000x %14 yani 700 TL bu iki kesinti sizin brüt ücretten düşürülmektedir.
Gelir vergisi mahratı ise 5000-700-50 çıkartılır sonuç 4.250 TL
Gelir verginiz 22.000 TL altı olduğu için 1. Vergi dilimine girmektedir ve gelir vergisi %15 oranında düşmektedir.
Gelir vergisi, 4250x %15 yani 637,50 olmaktadır.
Memur Vergi Dilimi Hesaplama
Memur Vergi Dilimi, hesaplanırken örnek olarak her ay maaşı 3000 TL olan bir memuru ele alalım. Ağustos ayına gelir vergisi hesaplanmak istenirken geçmiş aylarında vergi mahratı göz önüne alınmaktadır.
- Geçen aylar vergi matrahı hesaplanırken 3.000 TL x 7 yani 21.000 TL olduğu varsayımı altında bakılırsa 21.000 TL ilk vergi diliminde olmaktadır ve %15 vergi oranına tabi tutulur.
- Ağustos ayı ücretinin 1.000 TL’lik kısmına da aynı şekilde %15 vergi oranı uygulanmaktadır 1.000 TL x %15 = 150 TL yani kalan 2.000 TL ise vergi matrahının 22.000 TL sınırını aşan tutar olmaktadır.
- 000 TL için %20 oranı geçerlidir yani 2.000 TL x %20 = 400 TL’dir. Ağustos ayı gelir vergisi hesaplanırken, tutarı 150 TL + 400 TL toplamından asgari geçim indirimi çıkarılır ve memur vergi dilimi hesaplanır.
Öğretmen Vergi Dilimi Hesaplama
Öğretmen vergi dilimi hesaplanırken ilk 24.000 TL’ye kadar olan kısım yani gelirlerinden %15 kesinti olmaktadır. Ödeme kısmı maaşından otomatik olarak gerçekleşmektedir. Öğretmen vergi dilimi hesaplarken,
- Bir öğretmenin Ocak ayında ortalama 7 bin TL geliri olursa ve bunun sonucunda tam %15’ni gelir vergisi olarak devlete ödemek zorunda.
- Bu kesinti oranı tam olarak 24.000 TL’ye kadar devam eder ve 24.000 TL’ye hangi ayda ulaşırsa öğretmen o ayda 2. vergi dilimine girer ve vergi oranı %20’ye çıkmaktadır.
- 000 TL ve üstü gelir varsa ise vergi oranı %27 olarak hesaplanır ve yıl sonunda ise vergi dilimi sıfırlanmakta ve bir sonraki sene yine %15’ten başlamaktadır.
Gelir Vergileri Nasıl Sıfırlanır?
Sigortalı işte çalışan bireylerin bazen gelir vergileri sıfırlanır. Gelir vergilerinin sıfırlanacağı durumlar,
- Sigortalı çalışan kişinin çalıştığı işten ayrılması ve başkasına çalışmaya başlaması ile gelir vergisi sıfırlanır.
- Sigortalı çalışan kişiler, işçi aynı işverene ait olan ve bir iş yerinde işe başladığı andan itibaren kümülatif vergisi sıfırlanmaz. Gelir vergisi hesaplanması sırasında yeni işinde hesaplanır.
- Askerlik veya emeklilikten kaynaklı işten ayrıldığı zaman sonrasında yine aynı yerde çalıştığında gelir vergisi sıfırlanmaz.