Makalenin İçerisinde Neler Var?
- Kaç Çeşit Vekalet Vardır?
- Genel Vekâletname
- Tapuda Yapılacak İşlemlerle İlgili Vekâlet Çeşitleri
- Veraset ve İntikal İşlemlerine İlişkin Vekâletname
- Tanıma ve Tenfize İlişkin Vekâletname
- Gayrimenkul alım ve satımına İlişkin Vekâletname
- Boşanma davası açma ya da açılmış olan boşanma davasını kabul etme yetkisi veren vekâletname
- İpotek koymak üzere yetkilendirilmiş vekâletname
- Şirketlerde hisse devrine ilişkin vekâletname
Vekâlet çeşitleri konusundan bahsetmeden önce vekâletnamenin tanımını yapalım. Vekâletname, kişinin kendi rızası ile bir yakınına kendisinin yapabileceği bazı işlemleri yapması için verdiği resmi izindir. Vekâletnameler sınırlı ya da genel olabilirler. Borçlar kanunu kapsamınca vekâletname 2 taraflı sözleşmedir. Kanuna göre vekâleti alacak kişinin 18 yaş üzeri olması ve akli melekelerinin yerinde olması zorunludur. Bu şartlar yerine getirilemediği taktirde vekâlet verilecek kişinin vekâleti alabilmesi mümkün değildir.
- Vekalet Nasıl İptal Edilir? Süresiz Vekalet İptal Edilir mi? içeriğe git
- Varlık Yönetim Şirketleri Haciz Yapabilir mi? içeriğe git
- Çalıntı Kredi Kartı Kullanımı İçin Ne Yapılmalı? içeriğe git
- Kredi Kartı Borcu Adli Sicil Kaydı Nedir? içeriğe git
- Sicil Affı Uygulayan Bankalar Hangileridir? içeriğe git
Kaç Çeşit Vekalet Vardır?
Pek çok vekâletname çeşidi vardır. Aşağıda bunlara kısaca değineceğiz.
Genel Vekâletname
Genel vekâletname bir şahısın resmi kurumlarda ve kuruluşlarda olan resmi işlem takibinin borçlar kanununun 386. Maddesi gereğince görevlendirdiği kişinin yapabilmesidir. Şahıs kişiye resmi yazılı genel vekâlet verdiğinde kişiye verdiği izin kadar resmi işlemlerini yapabilir.
Tapuda Yapılacak İşlemlerle İlgili Vekâlet Çeşitleri
Tapu alımı için verilen vekâletnameyi kişinin kendisi adına alacağı evi bazı gerekçelerden dolayı alamaması sebebiyle başka bir kişiye vekâlet vererek aldırması olarak tanımlayabiliriz. Kişiye verilen vekâlet sadece ev alımı içindir. Ev yine alacak kişinin olur. Vekâlet verilirken vekâleti verecek kişinin yanında son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğrafının olması gerekmektedir.
Göz atabilirsiniz: Tapuya Kredi Veren Bankalar 2019
Veraset ve İntikal İşlemlerine İlişkin Vekâletname
Veraset ve intikal vekâletnameleri, kişinin ölen bir yakınından kalan mirasın kendisi adına olan kısmının bir avukat tarafından takip edilebilmesi, gerektiğinde kendisinin yapması gereken imza vb. işlerinin kendisi adına yapılabilmesi için şahsa verdiği noter imzalı belgedir. Bu belge ile kişi hiç uğraşmadan kendisi adına verilmiş olan payını alabilir.
Tanıma ve Tenfize İlişkin Vekâletname
Tanıma ve tenfiz vekâletnameleri, boşanma ve yabancı mahkeme kararları için verilen vekâletnamelerdir. Kişi bir avukata Tanıma ve tenfiz vekâletnamesi verdiğinde avukat kişinin hakkı olan her şeyi kişi adına yapabilir. Bu tür vekâletnamelerde fotoğraf zorunludur.
Gayrimenkul alım ve satımına İlişkin Vekâletname
Bu vekâletnameler kişinin başka bir kişiye kendi adına herhangi bir gayrimenkulü satın alabilmesi ya da kişinin herhangi bir gayrimenkulünü satabilmesi için verdiği noter imzalı belgelerdir.
Göz Atabilirsiniz;
- Senet Nasıl İcraya Verilir? İcra Takibi Nasıl Yapılır?
- İcra Dosyası Kapatma Nasıl Yapılır?
- İcraya Nasıl Başvurulur? İcra Davası Açmak?
- Mal Beyanı Neden Yapılır? Neleri Kapsar?
- Maaş Yazısı Nedir?
Boşanma davası açma ya da açılmış olan boşanma davasını kabul etme yetkisi veren vekâletname
Eşimizle aşamadığımız problemler olduğunda en doğru yol ayrılmaktır. Bu vekâletname sayesinde bütün bu stresleri yaşamak zorunda kalmadan başkasına yapılması gereken işlemleri devredebiliyoruz. Kısacası boşanma davası açma ya da açılmış boşanma davasını kabul etme vekâletnamesi kişinin işlemlerle uğraşmak istemediği taktirde bir başka kişiye kendisi adına yapılması gereken her şeyi yapabilmesi için verdiği resmi belgedir.
İpotek koymak üzere yetkilendirilmiş vekâletname
Özellikle kredi gibi büyük meblağlarda para alımlarında kişi ya da kuruluşlar kendilerini garantiye almak isterler. Bu duruma örnek olarak konut kredisi çekerken aldığınız konutu ipotek ettirmeyi gösterebiliriz. Herhangi bir sebeple para zamanında ödenemediğinde ipotek ettirilen mülk kişinin elinden alınabilir. Kısacası bu tür vekâletnamelerde alacaklının yetkilendirdiği kişi kendisi adına alacaklısı ile alışveriş sırasında karşı tarafın ipotek ettirdiği malına el koyabilir.
İlginizi çekebilir: İcralık Olanlara Kredi Veren Bankalar 2019
Şirketlerde hisse devrine ilişkin vekâletname
Hisse devrine ilişkin vekâletnameyi kısaca kişinin bir kuruluştaki kendi hisselerinin devri, ya da satışı için bir başka şahsı noter tasdikli bir yazılı belge ile görevlendirmesi olarak açıklayabiliriz.
Vekâletname vermek her ne şekilde olursa olsun risk almak demektir. Kişi adına başkası tarafından işlem yapılması, başkasından doğan hataların vekâlet veren kişi tarafından doğmuş sayılmasını kanun önünde sağlar. Evrakta eksiklik ya da kişinin tam anlamıyla hakkının gözetilmediği durumlara imza atılmasında, geri dönüşü olmaz diyetlere maruz kalınabilir. Tavsiyemiz, vekâleti bir bireye değil, ancak bir avukata vermenizden yanadır.
Yukarıda sizler için gereken vekâlet çeşitleri açıklamaya çalıştık. Bizi takipte kalmanız dileğiyle.
Bakabilirsiniz;
- https://www.kredivepara.com/ttnet-haciz-sorgulama-nasil-yapilir/
- https://www.kredivepara.com/engelli-aracina-haciz-konur-mu/
- https://www.kredivepara.com/emekli-maasina-haciz-konulur-mu/
- https://www.kredivepara.com/borc-odendikten-sonra-haciz-ne-zaman-kalkar/
- https://www.kredivepara.com/ipotekli-ev-satilabilir-mi/
Güncelleme: 01.09.2019