Varlık Yönetim Şirketleri Haciz Yapabilir mi?

Varlık Yönetim Şirketleri Haciz
Varlık Yönetim Şirketleri Haciz

Makalenin İçerisinde Neler Var?

Evet yapabilirler.  Varlık şirketleri, bankaların borçludan alamadığı alacağını temlik yoluyla satın alıp, kendisi borçluyla muhatap olur. Yani borçludan parayı tahsil etmeye çalışır. Bunu anlaşılır bir şekilde anlatmakta fayda var. Mesela sizin bankaya 50 bin TL borcunuz vardı ve ödeyemediniz. Banka sizi bir kaç kez aradı ve uyardı. Ancak siz bu borcu yine ödeyemediniz. Bu sefer banka bu borç hakkında hukuki süreç başlatır ve dosyanızı avukata verir. Daha sonra avukat sizi arar ve borcu ödemenizi ister. Siz yine bu borcu ödeyemediniz ve banka avukatı da bu borcu alamayacağınızı düşünürse bu borcu ihale yoluyla varlık şirketlerine satar. Bundan sonra muhatap varlık şirketleri olur. Varlık şirketi sizden borcunu ister ve devamlı arar. İşte varlık şirketlerinin görevi budur.

 Varlık Yönetim Şirketi Haciz İşlemi Yaparken Bilinmesi Gerekenler

Varlık yönetim şirketleri haciz yoluna başvurmadan ve ilgili sürecin maliyetlerine katlanmadan önce borcun tahsil edilebilmesi için neredeyse her türlü yola başvurur. Fakat tahsil etme konusunda bir sorun yaşamaları halinde borçları bankalara nazaran çok daha yakından takip ettiği için haciz yoluna başvurmakta en ufak bir tereddüt dahi duymazlar. Dolayısıyla varlık yönetim şirketlerinin haciz yetkisi olduğunu bilmek ve iş bu raddeye geldiğinde bankalardan çok daha hızlı aksiyon alıp mal haczi gerçekleştirebilecek olduklarının farkına varmak yararlı olabilir. Kaba bir ifadeyle borçluyu devreden finans kuruluşu, tüm hak ve tasarrufları da varlık yönetim şirketine devretmiş oluyor. Burada önemli nokta, alacaklının el değiştirmesiyle hakkın değişmesi değil, devredilmesidir. Bakan Kurulu kararı ile statüsü de belirginleşen varlık yönetim şirketi haciz yapma yetkisine de sahip olmuş oluyor. Bu nedenle bankadan borçluyu devralan varlık yönetim şirketi, borcu tahsil edemediği durumda icra takip işlemini başlatabilecektir.

Borçlunun yapması gereken ise bankanın katı tutumu karşısında varlık yönetim şirketiyle sıkı pazarlık yapmasıdır. Çünkü banka borcun tamamını alamayacağını/zamanında tahsil edemeyeceğinin farkında olduğundan bu tür yola başvuruyor. Pazarlık payını da düşünen varlık yönetim şirketleri bunun bilincinde hareket ettiğinden bunu bir koz olarak düşünmeli ve pazarlık sıkı tutulmalıdır.

Borçları devir alan varlık şirketleri ilk olarak iletişime geçerek uzlaşma yöntemine başvurmaktadır. Süreçler her varlık şirketinde farklı işlemekle birlikte gerçek miktarın çok altında satın aldığı borcunuzu, sizin için avantajlı bir şekilde geri ödeme planı sunmakla başlıyor. Sunulan avantajlı geri ödeme seçeneğine rağmen geri ödeme sağlanmaz ise borçlarınız bir kez daha avukatlık bürosuna aktarılıyor. Yasal işlem bir kez daha başlatılıyor ve olan borcunuzun üzerine avukatlık ve mahkeme masrafları da eklenerek borcunuz katlanarak artmaya devam ediyor.

 

Varlık Yönetim Şirketleri Eve Haciz Yapabilir mi?

Varlık Şirketleri haczi maaşa da yapılabilir eve de yapılabilir. Varlık şirketlerinin işleyişi de tıpkı bankalar gibidir. Yani bankaların ne yetkisi varsa varlık şirketlerinin de bu yetkisi vardır. Dolayısıyla varlık şirketlerinin haciz yapma yetkisi vardır. Eğer bankalara olan borcunuz varlık şirketine devredildi ise gidin mutlaka pazarlık yapın. Emin olun bu işlem işe yarayacak. Çünkü ihale yoluyla ucuza satın borç, pazarlık sonunda baya bir inecektir. Bankaya olan borcunuz, başta bankalar olmak üzere, “alacağını devredecek olan kurum” ile “Varlık Yönetim Şirketi” arasında imzalanan “Alacak Devir/Temlik Sözleşmeleri” ile devredilir. Devir işlemi sırasında ya da sonrasında borcunuzu devir alan varlık yönetim şirketinin sizi bilgilendirmek gibi bir yükümlülüğü de bulunmuyor. Böyle bir yükümlülüğü bulunmadığı için de sizinle tahsilat sürecinde iletişime geçiyorlar.

Banka ya da finansal kuruluşların ürünlerini kullanmaya başlarken imzaladığınız sözleşmelerde, borcun tahsil edilememesi durumunda, üçüncü partilere devredilebileceğine yönelik maddeler bulunduğu için, sizin şahsi olarak borcun devrine itiraz seçeneğiniz de bulunmuyor. Yani borcunuz devredildikten sonra artık bankaya değil, varlık yönetim şirketine borçlu oluyorsunuz.

Göz Atabilirsiniz;

Aynı şekilde bankaya olan ödeyemediğiniz borcunuzun Varlık yönetim şirketine devredilmesi için şahsi bir başvuru yapma hakkınızın da bulunmadığını belirtelim. Sistem bu devir işlemini belli aralıklarla ihale yöntemiyle gerçekleştiriyor. Varlık Şirketlerine borcu olan kişiler ilk olarak iyi bir pazarlık yapmalı ve ona göre borcu ödemeli. Kredi notunuzun artması ve kredi sicilinizin temizlenmesi için bu borcu ödemeniz gerekmektedir. Varlık şirketlerinin bankaların sahip oldukları bütün haklara sahip olduklarından söz ettik. Bu şirketlerin emekli maaşı dışındaki maaşları haczetme imkanı vardır. Borçlar için zaman aşımı süresi 10 yıldır. Varlık şirketlerinde de zaman aşımı gibi bir durum söz konusu olmaktadır. Bu süre varlık şirketlerinde de 10 yıl olmaktadır. Zaman aşımı alacağın alacağının tahsili için herhangi bir işlem yapmaması, borçlunun da borcunu ödeyeceğine dair herhangi bir bildirimde bulunmaması için geçerli olmaktadır. Bankaların, Varlık Şirketlerine devredilen borçlarından hiçbir şekilde kurtulamazsınız, yani zaman aşımı diye bir şey yoktur. Varlık Şirketi sizden o parayı mutlaka alacaktır.

 

Varlık Yönetim Şirketleri Maaşa Haciz Yapabilir mi? 

Varlık yönetim şirketleri bankadan devraldığı alacaklar için bankanın sahip olduğu tüm haklara sahiptir. Bu manada borçlu ve borca kefil olan kişi hakkında icra ve haciz işlemleri dahil her türlü yasal yola başvurabilir. Dolayısıyla varlık yönetim şirketlerinin devraldığı alacakları için icra takibi yapabilirler. Varlık yönetim şirketleri, devraldığı alacakları için çalışan kişinin maaşının en fazla 1/4’üne kadar haciz koyabilir. Bunun dışında kalan kısma haciz işlemi uygulanabilmesi için borçlunun muvafakat etmesi gerekmektedir. Örneğin aylık 4000 TL gelir elde eden bir kimsenin bu gelirinin en fazla 1000 TL’si haczedilebilir. Emekli maaşına haciz konulamaz. İster banka olsun ister varlık yönetim şirketi olsun emekli maaşına haciz işlemi yapılamamaktadır. Bununla birlikte şayet kredi çekilirken emekli maaşına haciz konulmasına muvafakat verilmişse ya da varlık yönetim şirketi ile yaptığınız anlaşmada emekli maaşına haciz konulmasına müsaade etmişseniz, varlık yönetim şirketleri emekli maaşına haciz koyabilir.

Başvuruda bulunarak herhangi bir bankadan almış olduğunuz kredi ya da kredi kartı borcunuzu henüz banka sınırları içerisinde iken, mümkün olduğunca aksatmadan düzenli bir şekilde geri ödemenizi temenni ederiz. Geri ödemelerde sıkıntılar yaşadığınız zaman bankanızla birebir görüşerek yapılandırma işlemi talebinde bulunabilirsiniz. Eğer siz bankadan yapılandırma talebinde bulununcaya kadar, banka çoktan borcunuzu varlık şirketine devir etmiş ise varlık şirketinden gelen ödeme seçeneklerini sizinle irtibata geçtikten sonra değerlendirebilirsiniz. Makul miktarlarda taksitlendirme seçenekleri ile geri ödeme imkanları tanınmış olabilmektedir. Sonuç itibariyle asıl alacaklı olan finans kuruluşundan belirli bir para ödeyerek devraldığı bu alacaklı ilgili tüm hak ve tasarruflar da varlık yönetimi şirketine geçmiş olacaktır. Kaldı ki; bu alacaklar zaten tahsil etmekte güçlük çekildiği için bankalar tarafından varlık yönetimi şirketlerine devredilmektedir. Yani banka tahsil kısmıyla uğraşmayıp, parasının belirli miktarından vazgeçip devretmekte, bu devir işlemi sırasında belirli bir miktardan vazgeçmesinin altında, hukuki işlemlerle ilgili masraf yapmamak amacı da bulunmaktadır.

 

Böylelikle alacağı devralan varlık yönetimi şirketi asıl alacaklı konumuna gelecek, borçludan parayı tahsil etmek için icra takip işlemi uygulayacaktır. Borcun halen ödenmemesi halinde sırasıyla; haciz, satış, vs. gibi işlemler birbirini izleyecektir. Eğer borcunuz varlık yönetimi şirketine geçtiyse, kesinlikle borcunuz için sıkı bir pazarlık yapmalısınız. Çünkü bu şirket zaten sizin bankaya olan borcunuzu belli bir iskonto ile aldığı için biraz indirim yapma yoluna gidebilecektir.

Bakabilirsiniz;

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz