Televizyonda Reyting ile Nasıl Para Kazanılır?

Makalenin İçerisinde Neler Var?

Televizyonda reyting ile para nasıl kazanılır? sizler için inceleyeceğiz. televizyon hala en etkili araçlardan biri konumundadır. Ancak son zamanlarda Youtube ve web sitelerinin gelişmesiyle birlikte bu kanallardan televizyon ile rekabet edebilecek noktalara gelmiş durumdadır. Reklamverenler televizyona reklam vermektense direk ihtiyacı olan kitleye reklam vermeyi tercih edebilirler. Böylelikle hem istediği kitleye ulaşmış hem de daha düşük maliyetlerle reklam kısmını halletmiş olur.

Bütün bunlara rağmen hala televizyon ciddi bir pazarlama gücüne sahiptir. Mesela uzun bir süre önce Coca Cola’nın Sıla ve Özcan Deniz’i klipte oynatarak yayınladığı Aç bir Coca Cola reklamıyla tüm Türkiye’de konuşulan bir reklam ortaya çıkmış oldu. Çok kısa süre içerisinde neredeyse herkes tarafından bilinen bir reklam olma özelliği taşıdır ve ritmik olarak da insanların kulağına kazındı. Televizyonda yayınlanmasıyla birlikte Youtube gibi video platformlarında da hızlı bir şekilde yayıldı. Bu sayede televizyon ile ulaşamadığı kitlelere Youtube üzerinden ulaşmış oldu.

İLGİLİ YAZILARIMIZ;

Reyting Nedir? Reyting Nasıl Ölçülür?

Youtube Para Kazanma Yolları ve Nasıl Para Kazanabilirim?

Evlere Ek İş Fırsatı Veren Firmalar

Tasarruf Nedir?

Bir süre sonra üzerinde tartışılmaya başlandı. İnsanlar reklam hakkında fikirlerini beyan etti. Kimileri Hindistan asıllı bir klipten çalıntı olduğu söyledi. Ama bu durum herhangi bir şey değiştirmediği gibi Coca Cola’nın reklam kampanyası günden güne tüm Türkiye’ye yayıldı.

Birçok Youtube kanal sahibi kişilerde bu reklam üzerinden izlenme oranı kazandı. Böylelikle de daha da yüksek kitlelere ulaşan bir reklam oldu. Burada reklam veren açısından en temel nokta “Reyting”. Reklam veren elbette Reyting’i yüksek olan bir zaman diliminde ve yine aynı şekilde diğer kanallara göre Reyting’i daha fazla olan bir kanala reklam vermek isteyecektir.Peki nedir bu reyting?

Oku Kredi Alamayanlara Kredi Veren Bankalar

Reyting nedir? Neden önemlidir?

Herhangi bir TV kanalına reklam vermek istediğinizde karşınıza kanalın Reyting durumuna göre reklam verme maliyeti çıkacaktır. Reyting para kazanmayı amaçlayan bir televizyon kanalı için en belirleyici etkendir. Yani reyting çekemeyen bir program ancak 6-7 bölümde sonlanır. Çünkü bu program izlenmiyordur ve kanala maddiyat olarak bir şey katmaz. Mesela baş rolünde Türkiye için oldukça önemli bir aktör olan Kıvanç Tatlıtuğ ‘un oynamış olduğu Kurt Seyit ve Şura dizisi reytingi kötü olduğu için sonlandırılmış olan bir dizidir. Yani oldukça popüler oyuncular oynasa bile kitleyi yakalayamadığı için sonlandırılmak zorunda kalınmış bir dizidir. Bu durumdan da anlaşılacağı reyting varsa para vardır, reyting yoksa para yoktur ve reyting olmadığı durumda da o program sonlandırılır. Televizyon yapılan yayının kaliteli olması tek kriter değildir. Sadece kaliteli olup, reyting almayan bir yayın belli bir süre sonra mutlaka sonlanacaktır. Tabi ki para kazanma amacı gütmeyen TRT gibi kanallar bu şekilde reyting kaygısı yaşamamaktadır. Televizyonda yapılan yayınlardaki kavgalar, tartışmalar en temelde Reyting çekebilmek için yapılan şeylerdir. Birçoğu doğal yolla olan şeyler değildir.

Herhangi bir programın, yayının izlenme oranı Reyting olarak tanımlanır. Türkiye’de ve dünyanın diğer ülkelerinde kanalların Reyting ölçümleri yapılmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri ‘nde bu ölçüm AGB Nielsen tarafından yapılırken, Türkiye’de bu firmanın Türkiye kolu olan AGB Anadolu tarafından yapılmaktadır.

Göz Atabilirsiniz:

Oku Artan Taksitli Kredi Veren Bankalar

Televizyonda Reyting oranları nasıl hesaplanır?

AGB Anadolu reyting oranlarını hesaplamak için Türkiye’nin 34 farklı noktasında yer alan toplamda 2500 evi belirleyerek bu evlerde izlenen programları saniye bazında kaydederek ölçüm yapmaktadır. Sonrasında bu ölçümler belli algoritmalarla reyting oranlarına dönüştürülmekte ve her gün düzenli olarak TİAK (Televizyon İzleme Araştırmaları Anonim Şirketi)’ne gönderilir. Televizyon yetkilileri her sabah TİAK tarafından gönderilen reyting ölçümlerini takibe alırlar.

Bu baz alınan 2500 eve her ay belirli bir rakam ödenmektedir. Buradaki amaç aslında bir yandan bu bilgilerin başkalarına aktarılmaması gerekliliğindendir. Bu haneler AGB’nin yetkilileri tarafından bilinmektedir ve bu kişiler haricindekilere bu konutların bildirilmesi yasaktır.

Bu 2500 konutun adresi ajanslar, reklam verenler ve televizyon kanalları tarafından bilinirse ortaya şike çıkabilir. Bu da büyük rakamların döndüğü televizyon sektöründe işlerin çok değişik boyutlara gelmesine sebep olur. Bundan dolayıdır ki bu konutların adresleri bilinmemelidir. Eğer herhangi bir kanal yetkilisi bu adreslerden birine ulaşır ve adreste oturanlara para önererek oranların değişmesine sebep olursa, reklamverenlerde bu rakamlara güvenip reklam verirler ve ortada haksız bir rekabet olmuş olur ve bu da ciddi bir paranın döndüğü ortamda hilede başka bir şey olmaz.

Reyting tanımlama için kullanılan terimler nelerdir?

TİAK tarafından Total ve AB ismiyle hergün düzenli olarak televizyonda yayınlanan 100 programı içeren listeler yayınlanmaktadır.

televizyonda-reyting-ile-nasil-para-kazanilir-1 Soldaki resmi incelediğinizde herhangi bir güne ait 10 kanalın Total listesini görüyorsunuz. Reyting ölçümleri yapılırken kültürel, ekonomik sınıflara göre farklı gruplamalar yapılmaktadır. Reyting ölçümlemeleri dört grup olarak gerçekleştirilmektedir: A/B, C1, C2, D/E

– A/B gurubu olarak adlandırılan grup eğitim seviyesi ve alım gücü yüksek olan grubu ifade ederken  C1, C2, D/E grupları da alım gücü daha düşük olan grubu temsil etmektedir. Bu resimde ifade edilen TOTAL tüm bu sınıfların baz alındığı bir listedir.

 

 

televizyonda-reyting-ile-nasil-para-kazanilir-2

 

AB olarak adlandırılan grup yukarıda bahsedildiği üzere yalnızca eğitim seviyesi ve alım gücü yüksek olan grubun izlemiş olduğu yayınları baz alan bir reyting listesidir. AB grubu TOTAL’in %15’lik bir kısmını içermektedir. AB grubunda yer alanların alım gücü ve eğitim seviyesi yüksek olduğu için reklam verenlerde bu grubun izlediği programları önem vermektedir. Bundan dolayı da bu grubun yer aldığı programların reklam aralarının fiyatları yüksek olmaktadır. Siz de günün birinde reklam veren olursanız bakacağınız, baz alacağınız rayting oranu AB grubudur.

Her iki listede de yer alan SHARE ifadesi o kanaldaki programın belirli olan bir zaman dilimindeki toplam televizyon izlemesinden almış olduğu pay olarak ifade edilebilir. Sözün özü reyting varsa para var, reyting yoksa para yok!

Bu İçeriğe Göz Atanların İlgisini Çeken İçerikler;

  1. https://www.kredivepara.com/zenginler-ve-fakirler-arasindaki-farklar/
  2. https://www.kredivepara.com/web-sitesi-olmadan-internetten-para-kazanma/
  3. https://www.kredivepara.com/drone-ile-para-kazanmak/
  4. https://www.kredivepara.com/e-ticarette-nasil-basarili-olunur/
  5. https://www.kredivepara.com/e-ticaret-nasil-yapilir/

Güncelleme: 04.12.2019

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz