Makalenin İçerisinde Neler Var?
Uzun zamandır beklenen sosyal güvenlik kurumu prim borcu yapılandırılması sonuçlandı. Bir milyonun üzerinde kişi SGK prim borçlarını yapılandırdı.
Sosyal Güvenlik Kurumu Prim Borcu Yapılandırması Hangi Dönemleri Kapsıyor?
Ocak ayında yürürlüğe giren SGK yapılandırma Ağustos 2020 yılından önceki dönemlere ait kesinleşmiş borcu olan sigortalıları kapsıyor. Yeni torba yasa ile gündeme gelen SGK borç yapılandırma, sigorta prim borcu bulunanları, genel sağlık sigortası ve işsizlik prim borçlarını kapsamaktadır. Ayrıca diğer bütün cezalar, malullük sebebiyle oluşan alacaklar dahil ve BAĞ-KUR sigortalılarının tamamı yapılandırma kapsamında yer alacaktır.
SGK Borcu Yapılandırma Başvurusu Hangi Tarihe Kadar Geçerli Olacak?
SGK borcu yapılandırılması, Aralık 2020 tarihinde yürürlüğe girdi ve SGK borç yapılandırma süresi 31 Mart 2021 tarihine kadar uzatıldı. Vatandaşlar bu tarihe kadar SGK prim borçlarını yapılandırılabilecek ve Şubat 2021 sonuna kadar da başvuruda bulunabilecekler. Aralık 2020 yılında başlayan borçların yapılandırılması Kanunu’nda önceki yıllardan farklı olarak uygulanacak gecikme zammı ve gecikme cezası yurt içi üretici fiyatları endeksi (Yİ-ÜFE) ye göre güncellenecek. Buna göre SGK sigortalısının %90 borcunu iki taksitte ödemesi durumunda borcun yarısı silinebilecek. Peşin ödeme yerine taksitle ödemeyi tercih eden SGK’lılar ise 2 aylık dönemler biçiminde en fazla 18 eşit taksite bölme imkânına sahip olacak. SGK borcundan dolayı üzerinde haciz bulunan vatandaşlar ise yeni borç yapılandırma kanunu kapsamına göre hacizleri kaldırılabilecek.
BAĞ-KUR Prim Borçları
SGK yapılandırma yalnızca SSK’lıları değil aynı zamanda BAĞ-KUR sigortalılarına da bu konuda birçok avantaj getirdi. Önceki yıllara ait prim borcu bulunan BAĞ-KUR’lular prim borçları ile ilgili başvurularını 2021 yılı şubat ayına kadar yapabilecek. BAĞ-KUR’lular önceden gelen prim borçlarını ödememeleri veya yeni kanun kapsamında yapılandırmamaları durumunda ise önceki hizmetleri durdurularak borçları tamamen silinecek. Bunun dışında BAĞ-KUR sigortalıları önceki yıllarda çıkan kanunlarla sabitlenmiş hizmet süreleri ile ilgili 2021 yılında başvuru yapmaları halinde, var olan prim borçları Yİ-ÜFE’ye göre güncellenerek yeniden oluşturulacak ve tekrar hizmet sürelerinin devam etmesi sağlanacak.
Sağlık Sigortalılarına Sağlanan Borçların Yapılandırılma ve Ödeme Kolaylığı
SGK kapsamında prim borcu bulunan vatandaşların Nisan 2021 tarihine kadar başvuruda bulunmaları ve birikmiş borçlarını peşin veya taksitlendirerek ödemeleri halinde gecikme cezası oluşturulmuş olan borçların tamamı silinmek suretiyle önemli avantaj sağlanacak. Ayrıca GSS kapsamında olanlar önceden gelir testine tabi tutulmaktaydı. Yeni düzenlemede ise, gelir testi başvurunda bulunmayan sigortalılar, 31 Mart 2021 sonuna kadar gelir testi yaptırmaları durumunda GSS primleri, en son yaptırdıkları gelir testi sonucu ölçü alınarak güncellenecektir. Gelir testi yapılan vatandaşların kazançları, asgari ücretin 1/3 ünden daha az olması durumunda ise var olan prim borçları silinerek, kalan primleri devlet tarafından ödenecektir.
SGK Prim Borcu Yapılandırma Başvurusu Nereye Yapılır?
SGK borç yapılandırma ödeme kapsamına giren işverenler, 4B BAĞ-KUR sigortalıları, sigorta primlerini dışarıdan ödeyenler borç yapılandırmasından faydalanabileceklerdir. Bunun için gerek şahsen gerekse posta aracılığı ile başvuruda bulunabilecekler.
Sigortalıların Borçlarını Yapılandırmaları Nasıl Takip Edilecek?
SGK borç yapılandırma başvuru sonucu ve ödemelerinin nasıl yapılacağı adreslerine resmi olarak tebliğ edilecek. Bunun yanı sıra yapılandırma başvuruları sigorta kanalı vasıtası ile çevrimiçi olarak da yapılabilecek. Ayrıca ödeme planlarını çevrimiçi olarak görüntüleyebilecekler. Sosyal güvenlik kurumu prim borcu yapılandırma sonuçlarını e-devlet üzerinden de takip etme imkânı sunmaktadır.
SGK Prim Borcu Yapılandırması Hangi Durumlarda Bozulur?
SGK prim borcu yapılandırması, başvuru yapılıp taksitlerin zamanında ödenmemesi ve özellikle ilk iki taksitin ödenmemesi durumunda iptal edilir. Yapılandırılan borçlar en fazla 1 yıl içinde 2 taksit ödemesinin yapılmaması durumunda, sigorta sahibi yapılandırma hakkını kaybeder. Ancak eksik ödeme yapılması durumunda ve bu eksik ödeme taksitin %10’nun üzerinde olmamak koşuluyla ihlal kapsamında değerlendirilmeyecektir.