Makalenin İçerisinde Neler Var?
SGK vizite giriş sistemi internet üzerinden yürütülebilen bir işlemdir. SGK vizite girişi yapılmasındaki esas amaç çalışanın geçirdiği hastalık ya da kaza sonrasında rapor alması halinde bu durum hakkında SGK’ya bilgi verilmesidir. SGK vizite girişi sistemi yalnızca işveren tarafından kullanılabilir. SGK vizite sistemini kullanarak SGK’yı bilgilendirmek, işveren için yasal bir zorunluluktur. Bu işlem işveren tarafından zamanında yapılmadığı ya da yasal olarak tanımlanan süre bittikten sonra yapıldığı hallerde, devlet tarafından işverene para cezası yaptırımı uygulanabilir.
İlgili Yazılarımız;
- SGK Belge Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?
- SGK Aktivasyon Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?
- SGK 4A Hizmet Dökümü Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?
- SGK Nace Kodu Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?
- SGK İcra Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?
SGK Vizite Girişi Çalışma Basamakları
SGK vizite girişi işlemi için takip edilmesi gereken basamaklar şunlardır:
- Vizite girişi yapmak isteyen işveren ilk önce https://uyg.sgk.gov.tr/vizite/welcome.do internet linkini kullanarak resmi internet sayfasına giriş yapar.
- Sisteme girildikten sonra açılan sayfada SGK tarafından talep edilen bilgilerin girişi yapılır. SGK vizite giriş siteminde istenen bilgiler şunlardır:
- İşverene ait kullanıcı kodu,
- İşverene ait işyeri şifresi,
- Tek kullanımlık güvenlik kodudur.
- Daha sonra ekranda 3 seçenek görüntülenir. Yapılacak işlemin türünü bildiren seçenekler şunlardır:
- Çalışanın raporlu olduğu günlerin bildirimi,
- Çalışan personelin rapor işlemleri,
- Çalışan personelin iş kazası geçirmesi ya da meslek hastalığı ile ilgili bildirimleridir.
Bu seçeneklerden rapor alan personelin durumuna uygun olan seçilir ve işlem yapılır.
SGK Vizite Girişi Avantajları
SGK’ya bağlı çalışanlar rapor alınmasını takiben raporun işveren tarafından sisteme girişinin yapılması çok önemlidir. SGK Kendisine iletilen bilgi doğrultusunda raporlu personelin işe gelmediği günler için ödeme yapar. Böylece çalışan geçici süre iş göremez hale düşse dahi maddi anlamda mağduriyet yaşamaz.
İşveren vizite girişi yaparak çalışanın kaç gün ve hangi tarihlerde raporlu olduğu bilgisini SGK’ya ulaştırdığında, raporun kapsadığı istirahat süresinin ilk 2 günü için çalışanı adına ödeme yapmaya mecburdur. İlk 2 günden sonraki günler için ise işveren hizmet almadığı için herhangi bir ödeme yapmaz. Bu nedenle kalan günlerin parası SGK tarafından yatırılır.
Kaza Bildirimi ve SGK Vize Girişi Sistemi Basamakları
Çalışanın kaza geçirme durumunda SGK vizite giriş sistemi kullanılarak, bu bilginin işveren tarafından SGK’ya resmi yoldan bildirilmesi yasal bir zorunluluktur. Çalışan personel kaza sonrası aldığı raporu işverenine teslim etmesini takip eden 3 iş gününü kapsayan zaman zarfında, bahse konu rapor Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmelidir. Kaza bildiriminin SGK vizite girişi yapılması için takip edilmesi gereken basamaklar sırası ile şunlardır:
- İlk önce işveren tarafından https://uyg.sgk.gov.tr/IsvBildirimFormu/welcome.do linki kullanılarak sayfaya giriş yapılır.
- Bu sayfada SGK tarafından girişi yapılması istenen bilgiler üst paragrafta anlatıldığı gibi ilgili kutucuklara yazılır.
- Bu aşamadan sonra ‘’Sağlık Ödemeleri Sistemine’’ yazısı üzerine tıklanır.
- Bütün bu işlemlerden sonra en son aşama olarak ‘’İşveren İş Kazası Meslek Hastalığı E-bildirim Alanı’’ bölümü üzerine tıklama yapılarak işveren üzerine düşen işlemi tamamlar.
Dikkatinizi Çekebilir;
-
-
- SGK Engelli Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır? Yazıya Git
- SGK Durum Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır? Yazıya Git
- SGK Anlaşmalı Özel Hastane Sorgulama Yazıya Git
- SGK Yapılandırma Bozulması Ve Ödeme İşlemi Yazıya Git
- SGK Vizite Sistemi Nedir, Giriş Nasıl Yapılır? Yazıya Git
-
SGK Vizite Girişi Sonrası Rapor Parası Ödemesi
SGK vizite girişinin yapılmasını takip eden dönemde, SGK bahse konu raporu inceler ve onaylayıp onaylamadığını bildirir. Rapor parası alınabilmesi için hem çalışan SGKya müracaat etmeli, hem de işveren ilgili girişi yapmalıdır. Her iki koşulun da yerine getirilmiş olmazı zorunludur.
SGK vizite sistemi ve SGK Sağlık Ödemeleri uygulanan modern altyazılımlar sayesinde birbirleri ile koordineli olarak çalışmaktadır. SGK vizite girişi için gerekli bilgilerin bir kez sisteme işlenmesi yeterlidir. Daha sonra tekrar SGK’ya başvuru yapılmasına gerek yoktur.
İşlemlerin tamamlanmasından sonra, rapor almış bulunan çalışan, kendisi adına rapor parasının SGK tarafından yatırılıp yatırılmadığını çeşitli kanallardan öğrenebilir.
İnternet Üzerinden SGK Rapor Parası Sorgulama
Çalışan rapor parasının yatıp yatmadığını internet üzerinden sorgulamak için E-devlet sistemini kullanabilir. E-devlet üzerinden sorgulama yapılması için izlenmesi gereken basamaklar şunlardır:
- Rapor parasının yatıp yatmadığını sorgulamak isteyen çalışan öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/4a-isgoremezlik-odemesi-gorme adresi üzerinden e-devlet sitesine giriş yapar.
- E-devlet sitesi ana sayfa üzerinden kimlik doğrulama amacı ile sorgulama yapan çalışan kendi e-devlet şifresini ve TC kimlik numarasını ilgili kutucuklara yazar.
- Bilgiler doğru olarak girildikten sonra ‘’Kimliğimi Şimdi Doğrula’’ yazısı üzerine tıklanır.
- Bu yazıya tıklandıktan sonra sistem sorgulama yapan personeli otomatik olarak rapor parasının yatıp yatmadığının incelenebileceği ekrana yönlendirilir.
- Açılan sayfada rapor parasının SGK tarafından yatırılıp yatırılmadığını bildirir.
Rapor parası çalışanın adına daha önce işyerine bildirmiş olduğu banka hesabına ya da PTT’ye yatırılır. Çalışan nüfus cüzdanı ile birlikte ilgili kuruma ( banka ya da PTT şubesi) müracaat ederek parasını çeker.
SGK vizite girişi yapıldıktan sonra yatırılan para, hak sahibi tarafından en geç 2 ay içinde çekilmelidir. Rapor parası yatırıldıktan sonra 2 ay geçip de çekilmediği hallerde, banka ya da PTT kurumu tarafından SGK’ya geri iade edilir.
Telefon İle SGK Rapor Parası Sorgulama
SGK rapor parası hakkında telefonla da bilgi alınabilir. Bu amaçla aranması gereken numara ALO 170’dir. ALO 170 haftanın 7 günü 24 saat hizmet veren bir bilgilendirme hattıdır. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken konu ALO 170’i aramak ücrete tabiidir. ALO 170 sabit hatlar tarifesi üzerinden ücretlendirilir. İnternet üzerinden e-devlet sistemini kullanarak sorgulama yapmak ise ücretsizdir.
SGK vizite girişi konusunda ilan edilen yasal ve dikkat edilmesi gereken konular bunlardır.
Bu İçeriğe Göz Atanların İlgisini Çeken İçerikler;