SGK Rapor Bildirimi, Takip Ve Sorgulama
SGK Rapor bildirimi çalışan rapor aldıktan sonraki ilk 5 iş günü içinde yapılmalıdır. SGK Rapor bildirimi işverenin sorumluğundadır. Kanunlarla belirlenen yasal süre içinde bildirim yapılmaması halinde işverene cezai yaptırım uygulanır.
Dikkatinizi Çekebilir;
- SGK Rapor Parası Nasıl Alınır, Ne Zaman Yatar?
- SGK Prim Sorgulama TC Kimlik No İle Şifresiz
- SGK Para Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?
- SGK Online Ödeme Nasıl Yapılır? SGK Ödeme Sistemi
- SGK Ödeme Son Günü Ve Sorgulama
E-devlet Üzerinden SGK Rapor Bildirimi Sorgulama Basamakları
E-devlet sitesinden rapor bildirimi sorgulaması yapılabilir. İşveren SGK rapor bildirimi yaptıktan sonraki ilk 15 gün içinde SGK çalışan adına işe gidemediği gümleri içi istirahat parası yatırmaktadır. Rapor bildirimi sorgulaması yapılmasındaki amaç rapor parasının yatırılıp yatırılmadığının öğrenilmesidir. SGK Rapor bildirimi takibi için izlenmesi gereken basamaklar şunlardır:
- SGK rapor bildirimi ve rapor parası sorgulaması için https://www.turkiye.gov.tr/4a-isgoremezlik-odemesi-gorme internet adresi üzerinden e-devlet sitesine giriş yapılır.
- Daha sonra e-devlet ana sayfası üzerinden kimlik doğrulama amacı ile sorgulama yapan kişi kendi TC Kimlik numarasını ve e-devlet şifresini yazar.
- Bu aşamadan sonra rapor bildirimi sorgulaması yapan kişi sistem üzerinden direk olarak rapor bilgilerinin olduğu sayfaya yönlendirilir.
- Bu sayfa üzerinden rapor bildirimi yapılıp yapılmadığı öğrenilir.
SGK Rapor Bildirimi Öğrenme
Rapor bildiriminin öğrenilmesi şu basamaklar ile gerçekleşir.
- Öncelikle SGK ile anlaşması bulunan sağlık kurumlarından birinden rapor alan çalışanın aldığı raporu işyerine teslim etmesi gereklidir. Çalışan raporunu işverene teslim etmeden istirahat hakkını elde edemez.
- İşveren raporu teslim aldıktan sonra en geç 5 gün içinde, e-rapor sistemine girmelidir. Bu süre geçtiği halde rapor bilgileri e-rapor sistemine girilmedi ise, işveren kanunlar önünde suçlu duruma düşer. Böyle bir durumda işveren cezai yaptırım uygulanır.
- İşveren raporu girdikten sonra SGK yetkilileri alınan raporun kurallara uygun olup olmadığını inceler ve uygun bulunduğu takdirde onay verirler.
- Raporun onaylanmasından sonra bahse konu rapor için hesaplana iş göremezlik ödeneği çalışanın adına yatırılır.
- SGK çalışanın parasını bildirmiş olduğu banka hesabına yatırır. Çalışanın bildirmiş olduğu herhangi bir tanımlı hesap bulunmadığı durumlarda SGK rapor parasını PTT’ye yatırır.
- Rapor parası yattıktan sonra çalışanın cep telefonuna SGK tarafından bilgilendirme mesajı yollanır.
- Çalışan personel SMS bilgisini aldıktan sonra parasını çekebilir.
ALO 170’den SGK Rapor Bildirimi Takibi
SGK Rapor bildirimi sorgulama için telefon yolu da kullanılabilir. SGK rapor bildirimi yapılıp yapılmadığı ve buna bağlı olarak da iş göremezlik parasının yatıp yatmadığının sorgulanması için müracaat edilebilecek telefon numarası ALO 170’dir. Bu numara üzerinden rapor hakkında merak edilen bütün bilgiler öğrenilebilir.
İnternet üzerinden de, telefon yolu ile de haftanın 7 günü 24 boyunca sorgulama yapılarak bilgi edinilebilir. Fakat burada bilinmesi gereken bilgi ALO 170 hattının ücretli olduğudur. Alo 170 hattı sabit hatlar tarifesi üzerinden ücretlendirilir.
İnternet üzerinden rapor takibi ve sorgulaması yapmak ise ücretsizdir.
İlgili Yazılarımız;
SGK Müdürlükleri’ne Giderek SGK Rapor Bildirimi Sorgulama
SGK Rapor bildirimi takibi için çalışanın tercih ettiği herhangi bir SGK kurumuna başvurarak sorgulama hakkı da bulunmaktadır. Genellikle bu yol biraz daha fazla zaman istediği için internet üzerinden sorgulama yapılması tercih edilmelidir.
SGK Rapor Bildirimi Rapor Parası Çekilebileceği Süre
SGK Rapor bildirilmesi ve buna bağlı olarak rapor parasının yatırıldığı öğrenildikten sonra çalışanın en geç 2 ay içinde rapor parasını çekmesi gereklidir. Çalışan para yattıktan 2 ay sonra halen ilgili ödeneği çekmemiş ise, iş göremezlik ödeneği Sosyal Güvenlik Kurumuna iade edilir.
SGK Rapor Bildirim ve Rapor Parası Hesaplama
SGK Rapor bildiriminden sonra rapor parasının hesaplanması için takip edilmesi gereken basamaklar şunlardır:
- Rapor parası almak isteyen çalışanın 2 aylık prim günü toplanır.
- Rapor parası almak isteyen çalışanın en son 3 aylık brüt geliri, rapor almadan önceki 3 ay içinde ödenmiş prim gününe bölünür. Bu elde edilen akan bahse konu çalışanın günlük hak ettiği rapor parası tutarıdır.
- SGK ödemelerini rapor üzerinde belirtilen istirahat süresinden 2 gün çıkararak elde edilen gün sayısına bağlı olarak yapar. İlk 2 gün ödemesi işverenin sorumluluğunda olup SGK 2 günden sonraki günler için çalışana ödeme yapar.
- Günlük olarak hesaplaması yapılan istirahat önerilen günün 2 eksiği sayı ile çarpılır.
- Rapor alan çalışanın ayakta tedavi görmesi halinde bir üst basamakta elde edilen rakam 2 ile çarpılıp 3’e bölünür.
- En son basamakta bütün bu hesaplamalar sonucu bulunan tutar SGK tarafından rapor kullanan çalışanın hesabına yatırılır.
- SGK parayı yatırdıktan sonra çalışanın cep telefonuna kısa mesaj yollayarak bilgilendirme yapar.
Daha sonra çalışan yazıda daha önce bildirilen yolları izleyerek parasını çekebilir.
SGK Rapor Bildirim Ödenen En Düşük ve En Yüksek Rapor Parası Tutarı
SGK’nın çalışan hesabına yatırabileceği en düşük ve en yüksek para tutarı yasal olarak belirlenmiştir. En düşük tutardan daha az, en yüksek tutardan da daha fazla yatırılamaz. Bu bilgiye göre 2020 yılı için ödenebilecek en düşük ve en yüksek miktarlar şunlardır:
- Rapor parası için müracaat eden çalışan ayakta tedavi gördü ise, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından adına yatırılabilecek para en az 65.04 TL’dir.
- Rapor parası için müracaat eden çalışan yatarak tedavi gördü ise, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından adına yatırılabilecek para en az 49.05 TL’dir.
SGK’nın yatırabileceği en yüksek rapor parası tutarı günlük en fazla 637.650 TL’yi geçemez.
Çalışanın SGK rapor bildirim konusunda açıklanan bilgiler bunlardır.
Bu İçeriğe Göz Atanların İlgisini Çeken İçerikler;