Bir kimsenin ödemeye veya yapmaya borçlu olduğunu gösteren resmi belgeye senet denir. Senetle borçlanma günümüzde artmaktadır. Çünkü insanlar gelecek vadeli borçlanmaya gitmektedir. Tüketim toplumu diye bahsettiğimiz olay tam da budur. İnsanlar gelecekteki maaş veya gelirlerini tüketmeye bugünden başlamışlardır. Tüketim toplumunun önüne geçilmesinin en iyi yolu bilinçlendirmektir. İnsanlar bildiklerinde daha az hata yaparlar. Bizde bu yüzden yazılarımızda sizleri olabildiğince bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Bu yazımızda ise; senet nasıl yapılır, geçerli olma koşulları nelerdir gibi soruları sizler için cevaplayacağız.
Senet Nasıl Hazırlanır? sayfasına erişerek seneti doldurmayı detaylıca öğrenebilirsiniz. Genel olarak bütün senetlerin formatları aynıdır. Senedi hazırlamak için, senetteki boş kısımları uygun şekilde doldurmanız yeterli olacaktır.
Dikkatinizi Çekebilir:
- Senet Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
- Ticari Senet Ne Demek?
- Protestosuz Senet Ne Demek?
- Senet Nasıl İcraya Verilir? İcra Takibi Nasıl Yapılır?
- Senet Ne Zaman İcraya Verilir?
Senedin Geçerli Olma Koşulları
- Senetin üzerinde tarih belirtilmelidir.
- Senetin üzerinde borçlu ve alacaklı kişinin isimleri bulunmalıdır.
- Senetin üzerinde belirli bir meblağ belirtilmelidir. Belirtilen bu meblağ hem yazı hem de rakam ile yazılmalıdır.
- Senedi düzenleyen kişinin imzası senet üzerinde bulunmalıdır.
- Senetin üzerinde alıcının ve eğer talep edilmişse kefilin imzası bulunmalıdır.
- Senetin üzerinde herhangi bir karalama, kazıntı veya silinme olmamalıdır.
Bu şartlardan birinin veya bir kaçının sağlanmaması durumunda, senet geçersiz sayılacaktır. Ekstradan bu belge üzerindeki bütün boşlukların doldurulması gerekmektedir. Aksi durumunda senet gene geçersiz sayılacaktır.
Senet Hangi Durumlarda Geçerli Olmaz?
Senet, hizmet ya da mal alımları sonrasında karşılıklı taraflar arasında yapılarak ödemelerin ertelenmesini sağlamaktadır. Ancak senetlerin geçersiz olduğu durumlar meydana geldiğinde tarafların ikisi de mağdur kalabilmektedir. Bu neden yüzünden senet nasıl yapılır ya da nasıl yapılmalıdır hakkında bilgi edinilmesi gerekmektedir. Senedin geçersiz olması konusunda en çok rastlanan durumlar senetlerin gereğine uygun şekilde hazırlanamamasından kaynaklanmaktadır. Öncelikle senetlerin geçersiz olmaması için üzerinde yazılan her alanın doldurulması gerekmektedir. Alacaklı ve borçlunun isimleri doldurulması gereken ilk yerlerden biridir.
Senedin geçersiz olduğu durumlardan biri de içeriklerin doğru yerlere yazılması halidir. Bu neden yüzünden her bilgi doğru yere yazılmalıdır. İmza da en öneli aşamalardan biridir. İlerleyen dönemlerde borçlular senetlerin zorla imzalatıldığını öne sürerek dava açabilmektedir. Bu doğrultuda senetler inceleme altına alınmaktadır. İmzanın borçlunun attığı diğer imzalara göre titrek şekilde atılması ya da temel farklar içermesi tespit edildiğinde senetler iptal olmaktadır. Senetlerin iptalinde önemli noktalardan biri ödenecek tutarın yazılması ile alakalıdır. Senet üzerinde ödenmesi gereken tutarlar hem rakam hem de yazı ile yazılmalıdır. İki türlü yazımın başına ve sonuna # işareti konmak zorundadır. Aksinin olduğu durumlarda senet yine usulüne uygun şekilde doldurulmamış olacaktı. Usulüne uygun şekilde doldurulmamış olan senetler de hem en büyük hem de en geçerli olan iptal nedenlerinin başında yer almaktadır.
Bu İçeriğe Göz Atanların İlgisini Çeken İçerikler;
-
- Emre Muharrer Senet İcra Takibi Yazıya Git
- Senet Tahsil Eden Yerler Nasıl Bulunur? Yazıya Git
- Senetle Para Veren Tefeciler Yazıya Git
- Senet Nasıl Tahsil Edilir? Ödenmeyen Senet Tahsilatı Yazıya Git
[…] Senet nasıl geçersiz olur? : Üzerinde kazıntı silinti var ise, düzenleme tarihi belirtilmemiş ise bu senet’te geçersizdir. […]