Portföydeki Ürün Çeşitliliğini Arttırarak Finansal Piyasalarda Riskleri Azaltma Yöntemleri
Bugünkü yazımızda sizlere özellikle kaldıraçlı ve türev piyasalarda yatırım riskinizi azaltmak ve sermayenizi korumak için kullanılan yöntemlerden biri olan portföy çeşitlendirme ve risk bölüştürme yöntemini anlatacağız.
Finans piyasalarında hangi nokta da olursa olsun tek bir ürüne bütün sermayenizi yatırmak ve sadece o ürünün değer kazanması veya değer kaybetmesinden avantaj sağlamak oldukça riskli bir yöntemdir. Özellikle türev ve kaldıraçlı piyasaları kullanıyorsanız bu bütün sermayenizin yok olmasına olanak sağlayacak kadar etkili olabilir. AMarkets şirketi ise yatırımcı ve müşterilerine sürekli kontrol ve portföy yönetimi yönlendirmelerini yapmaktadır.
Peki yapılması gereken nedir, sermayenizi kullanırken hangi kuralları ve hangi enstrümanları kullanmalıyım? Bu soruların cevaplarına hemen geçelim isterseniz…
Portföy Çeşitlendirmesi ve Risk Bölüştürme Yöntemleri
Yazımızın alt bölümlerinde bu konuya ait birçok örneği sizler için yapacağız. Öncelikle Risk bölüştürme ve portföy çeşitlendirmesi nedir ona bakalım;
Türev ve kaldıraçlı işlem piyasalarında birbirinden farklı yüzlerce çeşit ürün ve enstrüman bulunmaktadır.
Pariteler: Ülkelerin para birimlerinin birbirlerine karşı olan değerleri olarak belirtilir. Örneğin EUR/USD paritesi dediğimiz zaman Euro para biriminin USD yani Amerikan Doları para birimine karşı olan değerinden bahsederiz. En bilinen ve en çok kullanılanlar EUR/USD, USD/CAD, USD/JPY, AUD/USD, GBP/USD, NZD/USD, GBP/JPY, USD/TRY olarak belirtilebilir. Bunlarında dışında onlarca farklı majör ve minör parite cinsi bulunmaktadır.
Endeksler: Ülkelerin borsa endekslerin verilen isimdir. Amerikan Borsaları (US500, NASDAQ, US30), Alman Borsası (DAX) gibi IT40, FRA40, UK100, JP225, AUS200 gibi çok bilinen ve kullanılanları vardır.
Tahviller: Büyük finansal enstrümanlardan biridir. Ülkelerin borçlanma tahvillerine her iki yönlü işlem yapabilirsiniz.
Emtialar: Gıda sektöründen metal ve kimya sektörüne kadar piyasada kullanılan ana ham maddeler üzerine çift yönlü alım satım yapabilirsiniz. Pamuk, Soya, Buğday, Pirinç, Bakır, Alüminyum, Demir, Çelik, Yağ vs gibi ürünler en bilinenleridir.
Değerli Metaller: En çok alım satımı yapılan ürün gruplarındadır. Altın (XAU/USD), Gümüş (XAG/USD), Platin (XPT/USD) bu piyasada en öne çıkanlardır.
Hisse Senetleri: Apple, Microsoft, Google, Intel, Tesla, Amazon, Ebay gibi Dünya devlerine yatırım yapabilirsiniz. Bunların dışında binlerce farklı şirketin hissesine yatırım yapabilir hatta çift yönlü yani düşüşler üzerinden bile para kazanabilirsiniz.
Enerji Ürünleri: Petrol, Doğalgaz gibi kullanılan ana enerji ürünlerine çift yönlü olarak yatırım yapılabilir.
Yukarıda belirttiğimiz gibi önünüzde binlerce ürünlük bir yatırım sepeti bulunmaktadır. Siz burada bütün sermayenizi tek bir ürün üzerine yatırıp onun hareketinden para kazanmak yerine sermayenizi bölüştürüp farklı ürünler üzerinden kazanmak hem riskinizi çok azaltacak hem de bekleme sürelerinizi kısaltacaktır.
Risk bölüştürmesi yaparken dikkat edilecek en önemli unsur “Korelasyon” dur. Binlerce farklı ürün olsa bile bazı ürün grupları birbirleri ile doğru veya ters orantılı korelasyonudur. Doğru orantılı korelasyon olanlarda aynı yönde işleme girmek, ters yönde korelasyon olanlarda ise ters yönde işleme girmek riski arttıran unsurlardandır.
Örnek: USD/CAD ile AUD/USD pariteleri ters korelasyonu paritelerdir. 1 Lot USD/CAD Long yani alım yönlü pozisyona girildiği zaman AUD/USD 1 Lot short (düşüş) pozisyonuna girilmiş gibi olmaktadır. Portföy çeşitlendirmesi yaparken eğer farklı ürünleri kullanacaksak 1 Lot USD/CAD long pozisyonumuz varsa AUD/USD gibi bir paritede değil korelasyonu çok fazla olmayan GBP/JPY gibi veya XAU/USD gibi ürünlerde işlem yapılmalıdır.
Korelasyon dışında pozisyon bölüştürme ve çeşitlendirme işlemlerini hangi oranlarda yapmanız gerektiğine bakalım. Elinizde $100.000 USD lik bir sermaye olsun. Türev piyasalarda 1:100 kaldıraç ile işlem yapıyorsunuz diye düşünelim. 1:100 kaldıraç altında 1 Lot işlem açmak genelde o üründe 100.000 USD lik ana pozisyon açmak gibidir. Yani ürün %5 düştüğü veya yükseldiği zaman 5.000$ fiyat hareketi gerçekleşmektedir.
100.000 USD sermaye ile işlemlere girerken tek ürüne maksimum %2 sermaye ile girmeniz yararlı olacaktır. Örneğin bu tarz bir sermaye hareketinde 0.2 Lot işlem büyüklüğü oldukça yeterli ve güzeldir.
0.2 Lot işlem büyüklüğü ile aynı anda birbirleri ile korelasyonu olmayan birçok ürüne giriş yapabilirsiniz.
0.2 Lot USDCAD Long
0.2 Lot AUDNZD Short
0.2 Lot XAUUSD Long
0.2 Lot DAX Short
Yukarıdaki ürünler birbirleri ile daha az korelasyona sahip ürünlerdir. Bu şekilde sermayenizi farklı ürünlere bölüştürerek hem riskinizi azaltır hem de farklı ürün hareketlerinde zaman avantajını lehinizde kullanırsınız.
Türev piyasalarda ve kripto para sektöründe işlem yapmak ve işlemleriniz çok hızlı bir şekilde piyasada gerçekleştirip teminatınızı güvenilir bir şirket üzerinde tutmak isterseniz AMarkets tam sizler için bir şirkettir. Buraya tıklayarak hemen bir hesap açabilir ve birçok farklı yöntem ile para yatırma ve çekme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.