Makalenin İçerisinde Neler Var?
Pasaport harcı ücretleri 2020 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile kesinlik kazandı. Bu kapsamda yeni dönemde yurt dışına çıkacak vatandaşların ödemesi gereken güncel pasaport harcının bedeli, geçtiğimiz yıla göre %23,73 oranında zamlandı. Belirlenen sisteme göre, bu yıl da harç bedeli ve defter bedelinin toplamı olarak ödenen pasaport harcı, şu şekilde fiyatlanmaktadır:
- 2020 Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır? (Başvuru, Randevu) içeriğe git
- 2020 Yeni Kimlik Randevusu Nasıl Alınır? içeriğe git
- Dijital Takograf 2020 Uygulaması Ne Zaman Başlayacak? içeriğe git
- Hangi Hastalık Durumunda Ne Kadar Engellilik Oranı Verilmektedir? içeriğe git
- Yeni Kimlik Ücreti Ne Kadar? içeriğe git
- 6 aylık pasaport için ödenmesi gereken toplam pasaport harç bedeli: 303,50 TL
- 1 yıllık pasaport için ödenmesi gereken toplam pasaport harç bedeli: 381,90 TL
- 2 yıllık pasaport için ödenmesi gereken toplam pasaport harç bedeli: 539 TL
- 3 yıllık pasaport için ödenmesi gereken toplam pasaport harç bedeli: 709,40 TL
- 4 yıllık pasaport için ödenmesi gereken toplam pasaport harç bedeli: 945,10 TL
Bu kapsamda 2020 yılı itibarıyla ödenmesi gereken en düşük olan pasaport bedeli 303,50 TL olarak belirlendi. 4 yıl ve üzeri süreye sahip pasaport almak isteyenlerin ise ödemesi gereken tutar, 945,10 TL olarak karşımıza çıkmaktadır.
DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Pasaport Ne Kadar Sürede Çıkar?
Pasaport Harcı Ne Zaman Yatırılır?
Pasaport harç ücreti ödemelerinin, pasaport işlemlerinin yapıldığı Nüfus Müdürlüklerine başvurulmadan önce tamamlanması gerekmektedir. Çünkü pasaport başvurusunda kurum tarafından talep edilen evraklar arasında, pasaport harcının ilgili yere ödendiğine dair makbuz belgesinin de bulunması başvuru şartları arasında yer almaktadır. Bu sebeple pasaport harcı ücretinizi, belirtilen bankalara yatırarak makbuzunu başvuru işlemleri sırasında yanınızda götürmeniz tavsiye edilmektedir.
Göz Atabilirsiniz,
- Çocuk Parası Ne Kadar?
- Araç Muayene Ücreti Ne Kadar?
- Kira Yardımı Nasıl Alınır? (Şartları ve Belgeleri)
- Yeni Doğan Çocuk Parası Nasıl Alınır?
- SSK İntibak Sorgulama
Pasaport Harcı Nereye Yatırılır?
Pasaport harç ücretlerinin yatırılacağı kurumlarda değişikliğe gidilmiştir. Daha öncedeki uygulamalarda pasaport harcı, pasaport sahipleri tarafından Emniyet Genel Müdürlükleri‘ne yatırılmaktaydı. Ancak 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe giren mevzuata göre pasaport harcı ödemeleri Nüfus Müdürlükleri’ne yapılmaktadır. Bununla birlikte yeni düzenleme ile birlikte Nüfus Müdürlüklerinin anlaşmalı olduğu bankalar aracılığı ile de pasaport harcı bedelini yatırmak mümkün olmaktadır. Söz konusu devletin anlaşmalı olduğu özel ve kamu bankaları hakkında detaylı bilgileri Nüfus Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden öğrenebilirsiniz.
Pasaport Almak İçin Nereye Başvurulması Gerekir?
Pasaport başvuruları için ilgili kurumda da 2 Nisan 2018 tarihinde yapılan mevzuat düzenlemesiyle değişiklik olmuştur. Buna göre daha önceden pasaport başvuruları için müracaat edilen kurum Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Şube birimleriyken günümüzde bu tür işlemler için Nüfus Müdürlükleri yetkili olmuştur. Pasaport işlemleri de eski uygulamalara göre tamamen değişiklik göstermiştir.
Pasaport çıkarmak ya da almak için başvurmanız gereken kurum bulunduğunuz yerdeki Nüfus Müdürlüğü’dür. Ancak Nüfus Müdürlüğü’nde pasaport işlemlerini yapabilmek için mutlaka randevu almanız gerekmektedir. Randevu alınmadan ilgili kuruma müracaat edilmesi durumunda eli boş döneceğiniz için Nüfus Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden ya da ALO 190 hattı üzerinden randevunuzu hızlı ve kolay bir şekilde alabilirsiniz.
DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yeşil Pasaport Ücreti Ne Kadar?
Pasaport Çıkarmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Pasaport çıkarmak için gerekli evraklar, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri’nden alınan randevu sırasında sizden talep edilmektedir. Bu sebeple randevu günümüz gelmeden bu belgeleri hazırlamanız size zaman kazandıracaktır. Pasaport çıkarmak için talep edilen evraklar şu şekilde belirlenmiştir:
- C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Anlaşmalı bankalarda pasaport harcı ile pasaport defter bedelinin ödendiğine dair makbuz
- Pasaport yenileme söz konusuysa tarihi geçmiş eski pasaport belgesi
- Öğrencilerin harç parası ödememesi için gerekli olan öğrenci belgesi
- Yetişkin olmayanlar için muvafakat belgesi
Bu belgeleri eksiksiz olarak tamamladıktan sonra pasaport harcı ödemesini yaptığınız makbuzunuz ile birlikte randevu aldığınız tarihte pasaport başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Bu İçeriğe Göz Atanların İlgisini Çeken İçerikler;
- https://www.kredivepara.com/kosgeb-basvurusu-icin-gerekli-evraklar/
- https://www.kredivepara.com/kosgeb-engelli-destegi-nedir-nasil-alinir/
- https://www.kredivepara.com/kosgeb-mobilya-imalati-destegi-nedir-nasil-alinir/
- https://www.kredivepara.com/kosgeb-gonullu-uzmanlik-destegi-nedir/
- https://www.kredivepara.com/hali-yikamaci-acmak-icin-kosgeb-destegi/