Paramedik Bölümü Maaşları

Makalenin İçerisinde Neler Var?

Paramedik bölümü acil tıp teknikerliği olarak da bilinmektedir. Hastane öncesinde acil bakım işlemlerinin çok önemli bir parçasıdır. Paramedik bölümü maaşları  bu alanla ilgili kariyer hedefi olan birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Güncel paramedik maaşları deneyim durumuna ve kamu ya da özel çalışılan yere göre farklılık göstermektedir. Bunun yanı sıra bütün sağlık çalışanları gibi acil tıp teknikeri de döner sermaye üzerinden ek maaş sistemi ile çalışmaktadır. Şimdi paramedik maaşlarına göz atalım:

 Paramedik Maaşları 2021

Paramedik maaşları pek çok farklı etkene göre değişse de, devlet hastanelerinde 2021 senesinde en düşük 3950 TL olarak ifade edilmektedir. Yine devlet hastanesinde ortalama bir paramedik maaşı 4750 TL olarak belirlenmektedir. Bunun yanı sıra; acil tıp teknikerliği maaşları deneyime göre artış ve farklılık göstermektedir.

Örneğin 5 yıllık bir paramedik çalışanı 4100 lira güncel maaş alırken 10 yıllık bir çalışan 4.250 TL almaktadır.  15 yıl tecrübesi olan bir paramedik çalışanı 4400 TL alırken; 20 yıl tecrübesi olan çalışan 4500 TL maaş almaktadır. Bu miktar 25 yılda 4650 TL’ye yükselirken; 30 yıllık bir tecrübeye sahip olan acil tıp teknikeri maaşı 4.800 TL civarı olmaktadır.

Ayrıca özel hastanelerde paramediklerin çalışma saat ve maaşları farklılık gösterebilir. Devlet hastanelerine göre farklı fiyatlandırma uygulandığı gibi özel hastanelerde kendi içinde de farklılık görülebileceği için net bir fiyat bilgisi vermek mümkün değildir.

SİZİN İÇİN SEÇİLDİ:  Evde Nikâh Şekeri Paketleme İşi

Yukarıda verilen devlet hastanesi maaş bilgilerinin yanı sıra; mesai yani nöbet tutma sayısına göre de ek fiyatlar değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte, çocuk yardımı, aile yardımı, yabancı dil tazminatı ve ek tazminat gibi etkenler de maaşı eklenerek miktarda değişiklik oluşturabilmektedir.

2 Yıllık ve 4 Yıllık Paramedik Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Paramedik maaşları ne kadar? Paramedik bölümü 2 yıllık ön lisans şeklinde okunabilir ve acil tıp teknisyeni olarak mezun olunur. 4 yıllık lisans eğitimi alarak da paramedik mezunu olunabilir. Ancak 4 yıllık eğitim alan paramedikler 2 yıllık eğitim alanlara göre daha yüksek maaş ile sektöre başlar.

Liseden mezun olduktan sonra herhangi bir lisans eğitimine girmeden acil tıp teknisyenliğine başlayan kişilerin mesleğe başlama şekli 12 derecenin ikinci kademesinden kapsamındadır. Lise mezunu paramedikler işe başladıkları zaman yaklaşık olarak 3550 lira aylık ödeme alırlar.

Sağlık meslek lisesi mezuniyetinin ardından ya da ilgili bölümlerin bitirilerek iki senelik yüksek okul mezuniyeti sürecinden sonra kadrolu olarak çalışmaya başlanabilir. Bu şekilde yüksek okul mezunu olarak çalışmaya başlayan kişiler 10 derece ve ikinci kademeye göre ödeme alırlar.

Devlet hastanesi bünyesinde çalışan acil tıp teknisyenleri maaşları enflasyon oranı ile da bağlantılıdır. Aynı zamanda özel hastanelerde çalışan paramediklerin maaşı yeni hastanenin ücret politikası ile bağlantılı olarak değişiklik gösterir. Bu ödemeler eş ve çocuk yardımı, döner sermaye gibi farklı etkenlerle birlikte yükselir.

SİZİN İÇİN SEÇİLDİ:  Ücretsiz Çiğköfte Bayiliği Veren Firmalar

Her hastanenin uyguladığı döner sermaye sistemi farklıdır; bu fark özellikle özel sektörde ve büyük şehirlerde daha fazla dikkat çeker. Ortalama olarak büyükşehirde bir özel hastanede çalışan acil tıp teknisyeni maaşı diğer hastanelere oranla 750 lira gibi miktarlarda fark edebilir.

Acil Tıp Teknisyenliği Puanları

Paramedik atama puanları olarak sıklıkla sorgulanan alanda; puan işlemleri de her üniversitenin alımına göre farklılık göstermektedir. Örneğin en düşük paramedik bölümü puanı 2020 senesinde 336,522 ile Pamukkale Üniversitesi olmuştur. En yüksek paramedik puanı ise 354,101 puanla Marmara Üniversitesi olmuştur.

En düşük ve en yüksek sayılan bu puana sahip okulların dışında Ankara Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, kuz Eylül Üniversitesi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi ve İstanbul Medipol Üniversitesi gibi hem devlet hem de özel okul bünyesinde mevcut bölüm yer almaktadır.

Paramedik KPSS atama puanları ile kamu kuruluşlarına atanabilmektedir. Acil tıp teknisyenleri, çok önemli bir işlevi olan 112 acil sağlık bölgelerinde hizmette bulunan;  ambulans operatörü ve ilkyardım uzmanı olarak da bilinen sağlık görevlisidir. Bir acil tıp teknisyeni donanımlı olması ve bilgi düzeyinin yüksek olması, aynı zamanda acil bir durumda sakinliğini koruyabilecek yapıda olması çok önemlidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz