Para Biriktirmek İstiyorum Ama Biriktiremiyorum

Tasarruf konusu uzun yıllardır insanların gerçekleştirmek istediği ama çeşitli sebeplerden dolayı bir türlü fırsat bulamadığı bir alan. Para biriktirmek istiyorum ama biriktiremiyorum diyen pek çok insan; bunu kolaylıkla yapmanın yollarını araştırıyor. Birikim hayat koşturmacası içinde önemli bir ayrıntı; çünkü gerektiğinde ani ihtiyaçlar için ya da ileriye dönük planlar için belli bir miktar para bulunması fayda sağlıyor. Peki birikim yapmak isteyen; ancak bu konuda bir türlü başarılı olamayan kişiler nasıl bir yol izlemeli?

Öncelikle birikim ve tasarruf söz konusu olduğunda; ikisinin aynı şey olmadığından ancak aynı amaca hizmet ettiğinden söz edilebilir. Tasarruf doğru tedbirleri alarak giderden kısma uygulaması iken; birikimde tasarruflar neticesinde elde edilen ek miktardır. Aynı zamanda öğrenciyim para biriktiremiyorum diyenler de önerilerimize göz atabilir:

woman hands counting turkish lira in office

Birikim Nasıl Yapılabilir?

En doğru yöntemi uygulayarak birikim yapma konusunda pek çok kişinin kafasının karışık olduğu bir gerçek. Her şeyden önce gelirin yetersiz olması sebebiyle birikimin yapılamayacağı söylense de;  eskilerin deyimiyle ‘ işten artmaz dişten artar’  diyelim ve doğru yöntemleri uygulayarak tasarruf etme; bu sayede de en rahat şekilde ve doğru sistemle birikime yönelme yollarına bakalım:

  • Birikim için belli bir plan oluşturmak: Birikim yaparken belirli bir düzenle ve disiplinle yola çıkmak önemli. Ancak burada söz edilen plan; birikim yapıldıktan sonra neye harcanacağı sorusu; yani birikimi yapmak için temel itici güç olan; amaçtır. Belli bir amaca yönelik birikim yapmak önemlidir; bu sayede hem istenilen birikim miktarı tespit edilebilir hem de hedef koymak birikim ayrıntılarının belirlenmesi için faydalı olur.
SİZİN İÇİN SEÇİLDİ:  Saç Ekimi Sonrasında Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Örneğin ev almayı ya da uzun vadeli eğitim için para biriktirmeyi düşünüyorsunuz. Veya çok beğendiğiniz son model arabayı satın almak için para biriktiriyorsunuz. Eğer bu miktarlar bütçenize göre ilk etapta çok zorlayacaksa ve uzak bir hayal gibi görünüyorsa; küçük hedefler koyarak işe başlamak birikim için faydalı bir yol olabilir.

  • Hedef kumbarası ile amacı somutlaştırmak: Para nasıl biriktirilir? eski usul kumbaralar para biriktirmek için her zaman en iyi yollardan birisi olmuştur. Küçük bir ayrıntı olsa da oldukça motive edici olması nedeniyle önerilir. Biriktirilen paranın ne amaçla harcanacağı belirlendikten sonra, bir kumbara edinilebilir. Aynı zamanda kumbaranın bir köşesine bu birikimle ne yapılması amaçlanıyorsa onun için bir not geliştirilebilir. Örneğin farklı ülkeleri seyahat yapmak için para biriktiriliyorsa; gitmek istediğiniz bazı ülkelerin fotoğrafları ya da isimleri yapıştırılabilir.  Bu uygulama hem kumbara yoluyla ek bir birikim elde etmek için hem de daha çok motivasyon olması açısından tavsiye edilir.
  • Para biriktiremiyorum diyen pek çok insan için en iyi önerilerden bir diğeri ise, aylık bir bütçe oluşturularak tüm gelir ve giderlerin görülmesi; daha sonra yapılmak istenen birikim tutarını belirlenmesidir. Bu anlamda netlik oluşturmak; hem kafa karışıklığını önleyecek hem de fazla ve gereksiz harcamaların önüne geçecektir. Her ay gelir ve giderleri ile ilgili tespit yapılan bir defter tutulabilir ve ne kadar birikim yapılabileceği gerçekçi şekilde hesaplanabilir.
SİZİN İÇİN SEÇİLDİ:  En İyi Beyaz Eşya Markası

Genelde harcamalar ve giderler yüksek olduğu için ilk başta hayal kırıklığı yaratabilir.  Ancak çok uzak görülen harcamalardan dahi kısarak, birikim yapmak mümkün. Bunun yanı sıra bütçe hazırlarken farklı bir yöntem de denenebilir. Örneğin gelir ve giderler hesaplanmasının ardından birikim yapmaya yönelmek yerine; öncelikle istenilen birikim miktarı ayrılarak geri kalanıyla masrafların ödemesi yapılabilir.

  • Özellikle ev almak için birikim nasıl yapılır gibi sorulara cevap olabilecek bir diğer birikim önerisi ise, yatırım hesabı açmak yönündedir. Uzun vadeli birikim yapmaya uygun bir yöntemdir hem de birikim için ayrılan paranın günlük kullanım dışından farklı bir yerde tutulması harcanma ihtimalini düşürür. Birikimleri ve mümkünse ayrı bir bankada veya hesapta tutmak; tasarruf miktarının unutulmasını kolaylaştırır. Aynı zamanda vadeli sistem üzerinden hesap açıldığı durumlarda;  belirli vade süreleri dışında çekim yapılmaması gerektiği için; paranın sabit bir şekilde aynı yerde durması daha mantıklı olacaktır. Bunun yanı sıra vadeli ve benzeri hesaplardan tutmak; paranın artışına da katkı sağlayacağı için tercih edilen yöntemlerden birisidir.

Araba almak için nasıl birikim yapılır? Bu noktada işlem yaparken kullanılan bankanın ve diğer bankaların mevduat ve faiz oranlarının incelenmesi  ve birikim için konulan hedefe en uygun bankanın seçilmesi de önemlidir. Mevduat ya da vadeli hesap yerine altın ya da döviz hesabı da açılabilmektedir. Banka seçimi ve yatırım hesabı açılırken mevcut planlar göz önünde bulundurulmalı ve en uygun alan seçilerek ona yatırım yapılmalıdır.

SİZİN İÇİN SEÇİLDİ:  Senet Ödenmezse Ne Olur?

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz