Makalenin İçerisinde Neler Var?
Nace kodunuzu hangi şehirdeki ticaret odasına kayıtlı iseniz oradan öğrenebilirsiniz. Nace kodu sorgulama ise şu şekilde yapılmaktadır:
Bulunduğunuz ilin ticaret odası web sayfasına girdikten sonra sırayla;
- Tescil İlan Kuruluş / Sicil kayıtlarını sekmesine tıklayınız.
- Sicil kayıtları altındaki arama filtrelerinden birisi ile firmanıza ait bilgilere ulaşabilirsiniz.
- Oradan ‘firma detay’ sekmesinden şirketinizin Nace kodunu bulabilirsiniz.
Buna ek olarak Gelir İdaresi Başkanlığının şu https://www.gib.gov.tr/yardim-ve-kaynaklar/yararli-bilgiler/faaliyet-kodu-ve-adi-listesi sitesinden de Nace kodunuzu öğrenebilirsiniz.
- Nace kodu SGK sicil numarasının 2. hanesinden sonra başlayan 6 haneli ya da 4 haneli numaradır. 4 hane genel üretim kodu iken 6 haneli kod alt üretim dalına aittir. Örneğin, 14.10 araba tekerleği için üretilen cıvata imalatı
- 10.20 paslanmaz cıvata imalatı şeklinde örnek verilebilir.
Maliye bakanlığının verdiği vergi kodları ile Nace kodları aynıdır. Bu nedenle internet vergi dairesi sisteminden de Nace kodunuzu öğrenebilirsiniz. Orada yer alan ‘barkotlu vergi levhasında’ ana faaliyet kodu, aynı zamanda sizin Nace kodunuzdur.
Eğer ki bu yollar ile Nace kodunuza ulaşamadıysanız muhasebecinize danışabilirsiniz.
Eğer vergi sisteminde ve SGK’da kayıtlı Nace kodları uyuşmuyor ise, ya da firma Nace kodunuzun yaptığınız iş kolu ile bir alakası yoksa TOBB’a başvurarak Nace kodu düzenleme talebinde bulunabilirsiniz. Aksi durumlarda 6331 saylı iş sağlığı ve güvenliği kanunu gereği cezai işlemlere maruz kalabilirsiniz.
Dikkatinizi Çekebilir;
- SGK Belge Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?
- SGK Aylık Bildirge Süresi, Giriş, Hesaplama Ve Ne Zaman Verilir?
- SGK E Şifre Oluşturma, Nasıl Alınır? Talep Ve Onay
- SGK Aktivasyon Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?
NACE Kodu Nedir?
NACE kodu, Avrupa’da yürütülen ekonomik faaliyetlerin işleyişi hakkında istatistik üretilmesini ve yaygınlaşmasını sağlayan bir başvuru kaynağıdır. NACE Kodunun açılımı ‘Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması’ şeklindedir.
NACE kodlamasında işyeri ve işletmelerin yaptıkları iş grubuna göre bir kod verilir. Bu kod 6 hanelidir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki işletmelerde de Avrupa Birliği’ne uyum süreci kapsamında NACE kodu sistemi kullanılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nde bu kodu kullanan kurumlardan birisi de Maliye Bakanlığını bir alt kolu olan Gelir İdaresi Başkanlığı’dır.
Günümüzde ekonomik hareketlerin Uluslararası Standart Sanayi Sınıflaması (ISIC)’na uygun olması zorunlu olduğu için de NACE önemli bir projedir. NACE sayesinde kurum ve kuruluşlar ekonomik faaliyetlerini dünya üzerindeki diğer ekonomik faaliyetler ile karşılaştırabilmektedirler.
Nace Kodu Doğruluğu Nasıl Teyit Edilir?
SGK Nace kodunuzun doğruluğunu TOBB’un hazırladığı ‘Mesleklerin Gruplandırılması Rehberi’ kılavuzdan öğrenebilirsiniz. Bu kılavuzda meslek kodları ve Nace kodu listesi alt iş kollarıyla birlikte yer almaktadır.
Nace Kodunu Kim Belirler?
Nace kodlarına karar veren mercii Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’dir. Bu görev TOBB’a 19 Ocak 2005’te Resmî Gazete’de yayınlanan maddeler ışığında Odalarda/Ticaret Borsalarında Mesleklerin Gruplandırılması hakkındaki yönetmeliklerin ve bağlı oda ve borsa üyelerinin faaliyet kodlarının ve buna bağlı olarak meslek gruplarının belirlenmesi görevleri verilmiştir.
İlgili Yazılarımız;
-
- SGK 4A Hizmet Dökümü Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir? Yazıya Git
- SGK İcra Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır? Yazıya Git
- SGK Engelli Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır? Yazıya Git
- SGK Anlaşmalı Özel Hastane Sorgulama Yazıya Git
SGK Nace Kodu Değişikliği Nasıl Yapılır?
Nace kodu değişikliği online olarak yapılır. Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesi üzerinden gerçekleştirilir. Site linki: https://uyg.sgk.gov.tr/nacedegisikliktalep/Welcome.do şeklindedir. Bu linke tıkladıktan sonra açılan sayfada kullanıcı girişi yapılır. Giriş bölümünde kullanıcı adı, sistem şifresi ve işyeri şifresi ve diğer bilgiler girilir ve giriş sekmesine tıklanır. Buradan itibaren SGK Nace kodu değişikliğinizi gerçekleştirebilirsiniz.
İşyeri Tehlike Sınıfı Nasıl Öğrenilir?
İşyerinizin hangi tehlike sınıfına ait olduğu da Nace kodunuz ile öğrenebilirsiniz. Bu tehlike sınıflarını bakanlık belirlemektedir.
İşyerleri tehlike sınıfına göre 3’e ayrılmaktadır:
- Çok Tehlikeli: İnşaat, maden, tersane vb. işlerin yapıldığı işyerleri
- Tehlikeli: İmalat, kesme, boyama, servis vb. işlerin yapıldığı işyerleri
- Az Tehlikeli: Büro hizmetleri, gıda, perakende alışveriş vb. işyerleri
Bu tehlike sınıflarına göre iş güvenliği uzmanları işe alınmalıdır. İş güvenliği uzmanları da 3 sınıfa ayrılmaktadır. Tek belgesi olan iş güvenliği uzmanları C sınıfına girer. C sınıfında 3 yıl çalıştıktan sonra bir sınava daha girip başarılı olursa B sınıfına geçer. Daha sonra B sınıfında 4 yıl çalışıp sınavda başarılı olan uzmanlar A sınıfına geçmeye hak kazanırlar.
İşyerlerinin tehlike sınıfına göre de güvenlik uzmanları şu şekilde atanırlar:
Çok Tehlikeli: A Sınıfı – B Sınıfı
Tehlikeli: A Sınıfı – B Sınıfı – C Sınıfı
Az Tehlikeli: A Sınıfı – B Sınıfı – C Sınıfı uzmanlardan herhangi biri
İşyeri tehlike sınıfı, kurum ve kuruluş sorumlusu tarafından oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Çünkü bunun pek çok yükümlülüğü bulunmaktadır. İş yeri güvenliği uzmanı çalıştırma, iş yeri hekimlerinin çalışma süreleri gibi daha birçok etmeni etkilemektedir.
Eğer mevzuata aykırı bir durum söz konusu olursa yaptırımı yüksek cezai uygulamalar vardır. Ayrıca tehlike sınıfı büyüdükçe cezai işlemin de büyüklüğü artmaktadır. Bu nedenle işyeri tehlike sınıfını öğrenip ona göre düzenlemeler yapmak önemli bir konudur. Tehlike sınıfının belirlenmesi ile ilgili mevzuata bu siteden ulaşabilirsiniz: https://www.mevzuat.gov.tr/
Nace Kodu İncelemesi Nasıl Yapılır?
Nace kodunun parça parça incelemesini örnek bir SGK sicil numarası üzerinden yapabilirsiniz.
Örnek SGK sicil No: 4 4312 0101 1114015 041 07 79 000
4: mahiyet kodu
4312: işkolu yani nace kodu
0101: ünite kodu
1114015: işyeri No
041: il kodu
07: ilçe kodu
79: kontrol numarası
000: araç kodu bileşenleri
Nace Kodu Rehberi Nasıl Oluşturulmuştur?
SGK Nace kodu listelerinin hazırlanması Türkiye İstatistik Kurumu başkanlığında; Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, KOSGEB, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden gelen temsilciler ile Nace kodunun listesini test edecek temsilcilerin bir araya gelmesi ile olmuştur. Bu Nace komisyonu bugün de kullanılan 2204 iş koluna bağlı Nace kodunu içeren rehberi oluşturmuşlardır.
Bu İçeriğe Göz Atanların İlgisini Çeken İçerikler;