Makalenin İçerisinde Neler Var?
KYK yurt ücreti tutarı 2019 yılında da imkanlarından yararlanılan yurdun fiziki yapısı ve barınma durumuna göre birbirinden farklılaşmaktadır. Kredi ve Yurtlar Kurumu, 81 il 152 ilçe ve 2 adet de yurt dışında olmak üzere 500’den fazla yurt ile yüz binlerce öğrenciye eğitim hayatları boyunca konaklayabilecekleri tesisler sunmaya devam etmektedir. Standart ve özel nitelikli yurtlar olacak şekilde iki farklı yurt tipiyle öğrencilere hizmet veren KYK, yaz okulu veya stajı için yaz döneminde yurtta kalmayacak öğrencilerden Temmuz ve Ağustos ayında yurt KYK yurt ücreti talep etmemesiyle de tercih sebebi olmaktadır.
- E-Devlet Doğum Parası Sorgulama Nasıl Yapılır? içeriğe git
- Fakir Ailelere Devlet Yardımı Nasıl Alınır? içeriğe git
- Hangi Hastalık Durumunda Ne Kadar Engellilik Oranı Verilmektedir? içeriğe git
- KOSGEB Engelli Desteği Nedir, Nasıl Alınır? içeriğe git
- Engellilere Devlet Yardımı Nasıl Alınır?içeriğe git
Öğrencilerin ekonomik koşulları dikkate alınarak belirlenen Kredi ve Yurtlar Kurumu yurt ücretleri 2019 yılı itibarıyla aylık 168 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanında standardı yüksek olan özel nitelikli yurtlarda konaklamak isteyen öğrenciler ise bu yurtlar için aylık 185 ile 285 TL arasında bir ücret ödemek durumundadır. Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) bulunan KYK yurtlarının aylık ücreti ise 300 TL olarak duyurulmuştur.
Ayrıca KYK bursu ne kadar? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
KYK Yurt Ücretlerine Zam Yapılacak Mı?
KYK yurt ücretlerine zam konusu öğrenciler kadar ailelerini de yakından ilgilendirmektedir. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun konuyla ilgili son açıklamalarına göre Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bağlı tüm yurtların aylık ücretlerinde herhangi bir şekilde zam yapılması gündemde bulunmuyor.
Ancak KYK yurt ücretlerine eylül ayından itibaren geçerli olacak şekilde 10 ile 20 TL arasında değişen tutarlarda artış yapılmıştır. Buna göre yeni yurt ücretleri sisteme otomatik olarak yansıtıldığından dolayı ödeme ekranında görülmektedir. Öte yandan güvence bedeli olarak öğrencilerden alınan ücretlerde de 5 ile 15 TL arasında değişen tutarlarda artış yapıldığı duyurulmuştur. KYK yurdu tarafından talep edilen güvence bedeli fark ücretleri, ödeme ekranında görüntülenebilmektedir. Söz konusu güvence bedeli adıyla öğrenciden alınan ücretler, öğrencinin kaydını yurttan sildirmesi halinde iade edilmektedir.
Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun 81 ilde bulunan yurtlarının adreslerini ve iletişim bilgilerini detaylı bir şekilde öğrenmek için kurumun resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Bu sayede dilediğiniz şehirde bulunan KYK yurtlarına ulaşabilir öğrenmek istediğiniz tüm soruların yanıtlarına ulaşabilirsiniz.
KYK Yurt Ücreti Alınmayacak Öğrenciler
KYK yurt bedeli alınmayan öğrenciler, öğrencilik dönemleri boyunca konaklayabileceği yurtlara aylık ödeme yapmaktan muaf tutulan öğrencilerdir. Bu kapsamda şu öğrencilerden KYK yurt ücreti alınmayacaktır:
- Lise ve dengi öğrenimlerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı yetiştirme yurtlarında tamamlayanlar,
- Devlet koruması altında olan öğrenciler,
- Anne ve babası vefat etmiş olanlar,
- Şehit veya gazi çocukları,
- 2330 sayılı Kanun kapsamında yazılı hallerde vefat edenlerin çocukları
Öte yandan Kredi ve Yurtlar Kurumu kurallarına göre yukarıdaki durumlardan birine veya birden fazlasına sahip olan öğrenciler, okullarını normal öğrenim süresinde bitirmemişse 1 yıl süreyle daha aynı haklara sahip olmaya devam etmektedir.
Üniversite öğrencilerine burs veren vakıflara yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Göz Atabilisiniz;
- SSK İntibak Sorgulama
- 2020 SSK Doğum Parası Başvurusu ve Şartları
- Çiğköfteci Açmak İçin KOSGEB Desteği
- KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nedir?
- KOSGEB Market, Bakkal Açmak için Hibe Desteği
KYK Yurt Başvurusu Nasıl Yapılır?
KYK yurt başvurusu yapmak isteyen öğrencilerin öğrenim bilgileri otomatik olarak Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) bilgi sistemi üzerinden alınmaktadır. Bu nedenle hatalı öğrenim bilgisi ile kuruma yapılan başvuruların geçersiz sayılacağı için KYK yurtlarına başvuruda bulunmak isteyen tüm öğrencilerin e-Devlet kapısı platformunda bulunan öğrenim bilgilerini tekrar gözden geçirmesi tavsiye edilmektedir.
Bu noktada öğrenim bilgilerinde yanlışlık bulunan öğrencilerin, üniversitenin öğrenci işleri bölümüyle görüşerek bilgilerinin düzeltilmesini talep etmek durumundadır. Bilgilerinde herhangi bir yanlışlık olmayanlar ise e-Devlet kapısı üzerinden KYK yurtlarına başvuruda bulanabilmektedir. Başvuruların onaylanmasının ardından öğrenciler aylık olarak KYK yurt ücreti ödemelerini yapmak durumundadır.
Bu İçeriğe Göz Atanların İlgisini Çeken İçerikler;
- https://www.kredivepara.com/kosgeb-basvurusu-icin-gerekli-evraklar/
- https://www.kredivepara.com/kosgeb-engelli-destegi-nedir-nasil-alinir/
- https://www.kredivepara.com/kosgeb-mobilya-imalati-destegi-nedir-nasil-alinir/
- https://www.kredivepara.com/kosgeb-gonullu-uzmanlik-destegi-nedir/
- https://www.kredivepara.com/hali-yikamaci-acmak-icin-kosgeb-destegi/