Makalenin İçerisinde Neler Var?
Konut/ev almak isteyen kişilerin paralarının yetmediği durumda başvurduğu konut kredisi alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna yanıt bulunmasına bu makale yardımcı olacaktır. Konut kredisi almayı düşünüyorsanız, Konut kredisi alırken dikkat edilmesi gerekenler 4 madde de sizin için derlendi. Yani mesela sadece kredinin faiz oranı düşük diye tercih etmemelisiniz. Kredilerde en önemli kriter olan aylık maliyet oranının ne olduğunu araştırmalısınız.
Bankaların çoğu konut kredisi başvurusunda bulunan kişilerin evin bedelinin minimum %25’inin peşin olarak vermesini istemektedir. Bu konuda elbette evin bedelini si belirlemiyorsunuz. Banka satın almak istediğiniz konuta ekspertiz yolluyor ve bu ekspertiz ücretini de sizden talep ediyor. Bir diğer konu ise diyelim ki evin bedeli 200bin TL banka bu rakamın maksimum %75’ini karşılıyor. Yani 200bin TL’lik bir evin 150bin TL’lik kısmına kredi verilmektedir. Bunun yanın peşinatsız ev almak istiyorsanız bunun için de elbette bir şansınız bulunmaktadır. Detaylıca konut kredisi alırken nelere dikkat edilmeli sorusunu yanıtlarsak:
Göz atabilirsiniz: Devlet Destekli Konut Kredisi Nasıl Alınır?
Konut kredisi alırken dikkat edilmesi gerekenler
1. Kredinin aylık maliyet oranı:
Aylık maliyet oranı konut kredisi almak isteyenlerin ilk dikkat etmesi gereken husustur. Toplumda doğru bilinen bir yanlış vardır. Kişiler kredi almak istediklerinde genelde sadece faiz oranlarına bakmakta ve ilgili kredinin aylık maliyet oranını hesaba katmamaktadır. Halbuki faiz oranı düşük olduğu halde o kredi aylık maliyet oranına bakıldığından faiz oranı daha yüksek olan krediye oranla aylık maliyet oranı daha yüksek olabilir. Bu da sizin açınızdan kredi faiz oranı düşük olsa bile tercih edilmemesi gerektiği anlamına gelir. Bundan dolayı kredi alırken ilk dikkat edilmesi gereken kredinin faiz oranı haricinde faiz dışı masraflarının da yer aylık aylık maliyet oranıdır.
- Faiz dışı masraflar: Kredi faiz oranı haricinde tarafınıza yansıtılması muhtemel masraflar faiz dışı masraflar kategorisinde yer alır. Aylık maliyet oranı hesaplaması yapılırken kredi faiz oranının haricinde faiz dışı masraflar hesaplamaya katıldığından dolayı bu kısım masraflar kredi aylık maliyet oranı içerisinde yer alır. Bu masraflar komisyon, ipotek ücreti, ekspertiz ücreti, yapılan zorunlu sigortalar vb. olabilir.
Buradan kredi başvurusu sayfamıza ulaşabilirsiniz.
Buradan da kredi hesaplama sayfamıza giderek en uygun krediyi bulabilirsiniz.
2. Daha önceki ödemelerdeki performans:
Kredi aylık maliyet oranıyla bankaların kıyaslamasını yaptınız ve sizin için en doğru krediye karar verdiniz. Elbette sizin buna karar vermiş olmanız krediyi şubeye giderek direk alabileceğiniz anlamına gelmez. Daha önceden bankayla olan ilişkileriniz incelenir. Bankadan almış olduğunuz paraları ne kadar düzenli olarak ödediniz bu büyük bir kriterdir. Eğer bu zamana kadar kredi kartı kartı borcu olsun, kredi borcu olsun ödemelerinizi hep öteleyerek yatırdıysanız bu kredi alım aşamasında size olumsuz olarak yansıyabilir. Bankaların konut kredisi ve diğer kredileri vermeleri için ilk baktıkları sizin kredi notunuzdur. Eğer siz ödemelerinizi düzenli yapmadıysanız hatta daha önceki kredinizi hiç ödemediyseniz bu durumda kredi almanız oldukça zorlaşacaktır. Bundan ötürü daha önceki ödemeleriniz de gelecek için bir teminat olacaktır.
3. Garanti bir gelirinizin olması:
Gelirin garanti olması ne demektir? Herhangi bir özel şirkette yüksek maaşlı çalışıyor olmanız gelirinizin garanti altında olduğu anlamına gelmeyebilir. Yani eğer çalıştığınız işletme köklü bir işletme değilse işinize son verilebilir ve işsiz kalabilirsiniz. Ancak devlet veya büyük ad yapmış özel şirketlerden birinde çalışıyorsanız bu durum daha farklı olacak ve garantili bir geliriniz olduğunu işaret edecektir. Kredi alırken çalıştığınız işin ne derece garanti olduğunu da göz önünde bulundurmanızda fayda var. Zira işiniz sallantıdaysa konut kredisiyle aldığınız ev kredi taksitlerini ödeyemediğiniz durumda banka tarafından düşük bir miktarla satılacak ve siz bu işten zarar edeceksiniz.
4. Bankaların sunduğu tekliflerin karşılaştırılması:
İnternet üzerinden karşılaştırma yapabileceğini bir çok site mevcuttur. Bunlardan herhangi birine erişerek güncel faiz oranları ve güncel kredi aylık maliyet oranlarını baz alarak istediğiniz krediye en uygun aylık maliyet oranı sunan bankayı bulabilir ve bu bankaya kredi başvurusunda bulunabilirsiniz.
Güncelleme: 23.08.2019