Makalenin İçerisinde Neler Var?
KGF kredisi başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin anlaşma imzalanmış bankalara başvurmaları gerekmektedir. KGF kredisi belirli koşulları sağlayan krediler için verilmektedir. Ayrıca verilen kredi anlaşmalı bankalar arasında farklılık göstermediği için tüm anlaşmalı bankalara yapılan talepler geçerli olmaktadır.
İlgili Yazılarımız:
- 2020 Halkbank Esnaf Kredisi Nasıl Alınır?
- Halkbank Ticari Esnaf Kredisi Başvurusu ve Şartları Nelerdir?
- Vakıfbank Şirket Adına Kredi Nasıl Alınır? Esnaf Kredisi Başvurusu?
KGF Kredisinden Kimler Yararlanabilir?
KGF kredisinden yararlanacaklar KOBİ’lerdir ve KOBİ vasfı taşıyan esnaf ve sanatkârlar, tarımsal işletme sahipleri, kooperatifler, serbest meslek mensupları, çiftçiler ve her türlü iktisadi çalışmada bulunan işletmeler krediden yaralanma hakkına sahiptir. Hak sahipleri için başvuruda herhangi bir alt limit uygulaması bulunmamaktadır. Yeni açılan işletmeler ve uzun süreli faaliyet gösteren işletmeler kredi talebinde bulunma hakkına sahiptirler. Teminat yetersizliği bulunan KOBİ’lere destek amacıyla kurulmuş olan ve Türk Ticaret Kanunu’na göre anonim olan KGF, ihtiyaç sahibi tüm KOBİ’lerin başvurabileceği bir kredi imkânı sunmaktadır.
Göz Atabilirsiniz:
- Esnaf Kefalet Kredisi Limiti Ne Kadar? İçeriğe Git
- Esnaf Kefalet Kredisi Başvurusu ve Hangi Belgeler Gerekli 2020 İçeriğe Git
- Esnaf Kefalet Kredisi Nedir, Başvurusu Nasıl Yapılır? İçeriğe Git
KGF Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?
KGF kredisine başvurmak için izlenecek bir prosedür bulunmaktadır. Komisyon olarak uygulanan oran yıllık bazda %0,5 olarak belirlenmiştir. Ayrıca kredi başvurusunda 250 lira başvuru ücretinin ödenmesi gerekmektedir. Ödeme işlemi yapıldıktan sonra KGF kapsamında bulunan PGS sistemi üzerinden başvuru sağlanmaktadır. Başvuruda bulunmak için ilk olarak KOBİ anlaşmalı bankaya giderek direk şubeden kredi başvurusunda bulunur. Banka yapılan başvuruyu değerlendirme sürecine alır. Banka değerlendirme esnasında kendi içinde geçerli bazı derecelendirmeler yapar. Bu sürecin sonunda banka değerlendirme işlemini tamamlayarak krediyi onaylar. Kredinin onaylanmasının ardından banka oluşturduğu kefalet talebini KGF’ye iletir. KGF, banka tarafından gönderilen talebi incelemeye alarak kriterlere uygunluk kontrolünde bulunur. KGF gönderilen krediyi uygun bulursa bankaya onay gönderir ve bu işlemin ardından banka onaylanan krediyi KOBİ için kullanılır hale getirir. Bu sayede KGF kredisi kullandırılması sağlanmış olur.
KGF’nin Kefalet Verdiği Krediler Hangileridir?
KGF’nin kefalet onayını verdiği krediler için özel bir sınırlandırma bulunmamaktadır. Her türlü kredinin kefalet onayını sağlayan KGF, 3 şekilde kefalet işletmesi yapmaktadır. İlki PGS kefalet işleyişidir. Bu sistemde bankaya başvuruda bulunan KOBİ’nin değerlendirmesi KGF’ye geldikten sonra KGF kriterleri kontrol ederek bankaya onay verir ve bankada krediyi kullandırır. İkinci işleyiş PGS dışında kalan işleyiştir. Burada da KOBİ bankaya başvurur ve banka KGF’ye talep gönderir. Bu işlemin ardından KGF, 7 iş gününde kriter analizi ile değerlendirme de bulunur. Ardından kredinin kullandırılması için bankaya onay gönderir. Üçüncü sistemde kefalet doğrudan işler. Burada KOBİ direk destek kurumuna başvuruda bulunur. Destek talebinde bulunulan kurum istenilen kefalet için KGF’ye başvurur. KGF destek için değerlendirmede bulunduktan sonra kurum için yazılan kefalet mektubunu direk KOBİ’ye teslim eder. KOBİ KGF’den aldığı kefalet belgesi ile kuruma giderek desteği kullanır.
KGF Kredi Limiti ve Vadesi
KGF kredi vade ve limiti PGS sistemi ile belirlenmektedir. Kefalet oranı %85 olacak şekilde 2.500.000 liraya kadar kefalet imkânı sağlanmaktadır. Nakit olarak PGS tarafından sağlanan kredilere uygulanan vade seçeneği en 6 aydır. En az 6 ay olan vade seçeneği en fazla 60 aya kadar uzatılabilmektedir. Vade seçeneği KOBİ tarafından bankaya oradan da KGF’ye iletilerek belirlenmektedir. KGF kredisi için uygulanan faiz oranı başvurulan bankalara göre farklılık gösterebilmektedir. En uygun seçeneğe sahip 3 banka, 10.000 lira krediyi 60 ay vade ile şu şekilde sağlamaktadır.
- Türkiye Finans Bankası’nın kâr payı %1,00; aylık ödemesi 235 liradır.
- Türkiye İş Bankası’nın kâr payı %1,05; aylık ödemesi 239 liradır.
- TEB’in kâr payı %1,60; aylık ödemesi 282 liradır.
Okuyabilirsiniz: