Makalenin İçerisinde Neler Var?
2020 Genel Sağlık Sigortası Primi (GSS Primi) Ne kadar?
Geliri brüt asgari üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken prim tutarı brüt asgari ücretin %3’ü tutarındadır. Bu nedenle 2019 yılı için bu kapsamdaki kişiler aylık 76,75 TL’dir. 2019 SGK GSS primi, kişilerin ödeyecekleri GSS primi gelir durumlarına göre belirlenmektedir. Gelir durumu iyi olmayan kişiler yeşil kart kapsamına alınmaktadır. GSS primini ödemek, isteğe bağlı değil, zorunlu bir hizmettir. Ocak ayında GSS primi 76,75 TL’ye çıkarıldı. Fakat GSS primini ödeyemeyecek kişilerin, bu durumunu gelir belgesi ile tescil etmeleri gerekir. Gelir testine giren ve birey başına gelir durumu 676.50 TL’nin altında olanlar prim borcunu ödemekten kurtulur. Fakat gelir durumu 676.50 TL’nin üzerinde olan kişiler GSS primini ödemek zorundadır.
İlgili Yazılar;
Geliri net olarak asgari ücretin üçte birinden az olan kişiler için yeşil kart kapsamında prim tescili yapılır. Genel Sağlık Sigortası çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvencesi olmaya kişilerin, sağlık hizmetlerinden yararlanması için çok önemlidir. Sosyal güvencesi olmayan kişiler zorunlu sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. GSS için ödenecek olan aylık miktar prim, gelir durumuna göre tespit edilmektedir. Hanedeki birey başına geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan kişiler GSS primi ödemek zorundadır. Genel Sağlık Sigortası G1, gelir testine tabi olan vatandaşların, gelir durumlarını belirtmek için kullanılan bir tanımdır. Ne kadar GSS primi ödeneceği yapılan gelir testine göre belirlenmektedir. Bazı kişiler GSS borcu ödemek zorunda değildir. Bu durumu ifade etmek için bazı tanımlar kullanılmaktadır. Bunlar;
G0: geliri net asgari ücretin üçte birinden az olan kişileri belirtmek için kullanılır. Bu kişilerin primleri devlet tarafından ödenmektedir. Ayrıca bu vatandaşlar yeşil kart çerçevesine alınırlar.
G1: Gelir durumu aylık brüt asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olan kişiler için kullanılmaktadır.
G2: Gelir durumu aylık brüt asgari ücretten, asgari ücretin iki katına kadar olan kişileri belirtmektedir. G3: Geliri aylık brüt asgari ücretin 2 katından fazla olan kişileri belirtmek için kullanılmaktadır.

GSS pirimi ne kadar oldu?
Prim borcu kişilerin gelir durumuna göre belirlenmektedir. 6824 sayılı kanun kapsamında sigortalı olan kişiler gelir testine girmek durumunda olmadan, brüt asgari ücretin %3’ü tutarında prim ödemek durumundadır. Fakat prim ödemek istemeyen vatandaşlar, bu durum için kaymakamlıklara başvuru yaparak gelir testi yaptırmak zorundadır. Gelir testine girme durumunda alt kısma giren kişiler, GSS primi ödemeden muayene olma şansını da elde etmektedirler. Buna göre 2019 yılında ödenecek olan primin üst limiti 76.75 TL’dir. Geliri brüt asgari ücretin üçte birinden yani 852 TL’den az olan kişiler, yeşil kart kapsamına alınmaktadır.
Genel Sağlık Sigortası primi ödemeleri için son gün olarak 28 Şubat 2019 tarihi belirlendi. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kişilerin sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için bu primi ödemesi gerekmektedir. Bu süreyi geçen kişilerin faizli bir şekilde borcu ödemesi gerekmektedir. Prim borcunu ödemeyen kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi mümkün değildir.
5510 sayılı kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının g bendi ve ek 13. maddesi çerçevesinde değerlendirilen vatandaşların ödeyecekleri GSS primi şu şekilde hesaplanmaktadır; 01/1/2019 ve 31/12/2019 tarihleri arasında ödeyecekleri GSS aylık prim tutarı: 558.40 x % 3 = 76,75 TL, olarak hesaplanmıştır.
Genel Sağlık Sigortası hesaplamaları vatandaşların gelir durumuna göre yapılmaktadır. Özellikle yaş sınırı lise ve dengi bir kurum olan öğrencilere 20 yaşına kadar prim borcu ödenmeden sağlık hizmetleri sunulmaktadır. Üniversite eğitimi alanlar için bu yaş sınırı 25’tir. 65 yaş için genel sağlık sigortası muhtaçlık durumuna göre belirlenmektedir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç oldukları saptanan 65 ve üzeri yaşlardaki kişiler, aylık almakla birlikte sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Bu kişilere yapılan gelir testinde, kendisine ve eşine ait bütün gelirlerin toplamı dikkate alınmaktadır. Bu hesaplamaya göre geliri 483 TL’yi aşan kişiler, gelire bağlanmaktadır. Fakat toplam geliri 609 TL ve altında olan kişilere ise aylık bağlanmaktadır.
Bu İçeriğe Göz Atanların İlgisini Çeken İçerikler;
Was muss ich als deutscher Rentner bezahlen–
catch para emekli alman ?