Makalenin İçerisinde Neler Var?
GSS yani Genel Sağlık Sigortası, hükümet tarafından geliştirilmiş ve 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren de resmi bir şekilde yürürlüğe girmiş olan bir sigorta türüdür. Genel Sağlık Sigortası’nın içeriğine baktığımız zaman, herhangi bir kuruma bağlı olan bir sosyal güvencesi olmayan bireylerin ve ailelerinin, sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri karşımıza çıkmaktadır.
GSS Ne Demektir?
Uygulamaya konulmasıyla birlikte çok olumlu tepkiler ile karşılaşılan bu sigorta türü ile birlikte, sağlık güvencesi olmayan bireyler hastanelerde ya da aile hekimliklerinde herhangi bir muayene parası ödemeden kontrollerini olabilmektedirler. Fakati Genel Sağlık Sigortası’ndan faydalanılması için, kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek başvuru gerçekleştirmeleri gerekecektir. Bu başvuru neticesinde hem bireyler hem de aile fertleri Genel Sağlık Sigortası kapsamına dahil edilebilmektedir.
GSS ile birlikte, kişiler çalışmıyor olsa da sigortalı statüsüne kavuşabilmektedir. Fakat, burada kişilerin ne kadar prim ödeyeceği ya da devlet tarafından prim konusunda da destek alıp alamayacakları ayırt edilmelidir. Bunun için getirilen uygulamaya göre;
- Aylık geliri, geçerli olan brüt asgari ücretin üçte birinden daha az ise, bu durumda kişilerin Genel Sağlık Sigortası primleri devlet tarafından karşılanacaktır.
- Bu hesaplama, asgari ücrete bağlı olarak yapılmaktadır. Üst sınırdaki ödeme işlemi ise, asgari ücretin iki katına denk gelen bir aylık geliri olan kişilerin karşısına çıkmaktadır. Bu kişilerin ödeyecekleri tutar ise 212,76 Türk Lirası olacaktır.
DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: SGK İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar?
GSS Affı
Halkın içerisinde ekonomik açıdan iyi bir yerde olmayan kişilere yönelik çok güzel bir uygulama olan Genel Sağlık Sigortası’nda, sadece geliri düşük olanlar değil, yüksek rakamlar ile prim ödeyen kişiler de zaman zaman primlerini ödeyememektedirler. Yapılan araştırmalar, 2016 yılının sonunda neredeyse 4 milyon vatandaşımızın Genel Sağlık Sigortası primlerini ödeyemediğini ve ödenmeyen primlerin toplamının da neredeyse 8 milyon lira olduğunu göstermektedir. Zaman zaman torba yasa kapsamında af çıkarılsa da, hala istenilen seviyelere ulaşılmamıştır. GSS affına baktığımız zaman, kişilerin ödemesi gerek Genel Sağlık Sigortası primlerini herhangi bir faiz ödemek durumunda kalmadan, yalnızca ana parayı ödemeleri işlemi olduğunu söyleyebiliriz. Belirli bir süre ile çıkarılan bu af uygulamasında, süre bittiğinde ödenecek tutara faiz tekrar eklenecektir.
GSS Borcu Nedir?
Sosyal Güvenlik Kurumu’na doğrudan başvurarak ya da E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, Sosyal Güvenlik Kurumu’nu seçerek, Genel Sağlık Sigortası borcunuzun ne kadar olduğunu, gecikme varsa kaç dönemlik bir gecikme olduğunu ve ne kadar prim ödenmesi gerektiğini, sistem üzerinden görebilirsiniz. Burada karşınıza çıkan tutarlar, gelir durumunuza göre belirlenmiş olan primlerden ibarettir. İlk etapta belirttiğimiz gibi, asgari ücret baz alınarak yapılan hesaplamalarda, her birey için farklı ödeme rakamları çıkarılmaktadır.
GSS Borç Sorgulama
Genel Sağlık Sigortası kapsamında adınıza kayıtlı bulunan herhangi bir tescil ya da prim borcunuzun olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, isterseniz Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurabilir isterseniz de E-Devlet sistemine şifreniz ile birlikte giriş yapabilirsiniz. E-Devlet üzerinden yapılacak olan sorgulama işlemlerinde, PTT noktalarından TC kimlik numaranıza yönelik belirlenecek şifreyi almanız gerekmektedir. Bu şifre ile sisteme giriş yapabilirsiniz.
E-Devlet’e giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumu’nu seçerek, işlemlerinize devam edebilirsiniz.
DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: SGK Prim Borcu Sorgulaması
GSS Borç Yapılandırma
Genel Sağlık Sigortası primlerini ödemekte zorlanan ve bundan dolayı da borcu oldukça yüksek seviyelere çıkan kişiler için, devlet tarafından zaman zaman af ya da yapılandırma işlemleri getirilmektedir. Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda, kişilerin ilk olarak gelir tespiti yaptırmaları gerekmektedir. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmak yeterlidir. Eğer gelir testi yaptırılmazsa, bu durumda en yüksek prime göre borç tekrar hesaplanacaktır.
DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: SGK Gelir Testi Kimler Yaptırmalı? GSS Ücretleri ?
Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan kişiler için gelir tespiti yaptırıldıktan sonra borçlarında ciddi bir düşüş olmakla birlikte, peşin ödemeleri halinde gecikme zammı ya da faiz uygulamaları da iptal edilecektir. Borcun ödenmesi ya da yapılandırılması ile birlikte de, hastaneler üzerinden işlemlere kalındığı yerden devam edilecektir.
GSS Borç İtiraz Dilekçesi
Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan başvurular arasında yalnızca GSS hakkında bilgi almak adına değil, GSS borçları hakkında itiraz hakkını kullanmak isteyen kişilerin de yoğun bir şekilde başvurusu söz konusudur. Bu amaçla başvuran kişiler için itiraz hakları gereği dilekçe yazmaları talep edilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na doğrudan başvuran kişiler için dilekçe örnekleri burada çalışanlar tarafından verilecektir. Eğer, herhangi bir kuruma gitmeden Sosyal Güvenlik Kurumu genel merkezine dilekçenizi göndermek isterseniz de, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet adresine giriş yaptıktan sonra dilekçe örneklerini inceleyebilirsiniz.
GSS borç itiraz dilekçesi hazırlanırken her şeyden önce kurallar uyulmalı ve gerçek dışı hiçbir ibareye yer verilmemelidir. Gönderilen dilekçeniz, genel merkeze teslim edildikten kısa bir süre sonra işleme alınarak sizlere geri dönüş sağlanacaktır.
Eşi Çalışan GSS Ödeyecek Mi?
Genel Sağlık Sigortası’ndan faydalanan kişiler, çalıştıkları için kendileri prim ödediğinden dolayı diğer aile bireylerinin de kendi yatırdığı primler gereği sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı bulunmaktadır. Bundan dolayı, hiçbir şekilde eşi çalışan kişilerin GSS ödemelerine gerek yoktur. Sistem tarafından otomatik olarak onların da primleri eşleri üzerinden ödeniyor görünecek, hastaneler ya da aile hekimliklerinde en ufak bir problem yaşanmayacaktır.
DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Genel Sağlık Sigortası Primi Ne Kadar?
GSS’den Faydalanmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Genel Sağlık Sigortası’ndan kimlerin faydalanacağı şu şekilde mevzuata eklenmiştir.
- Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan malullük, dul, ölüm ve yetim aylığı alamayanlar.
- Geliri olmayanlar.
- İlk maddede belirttiğimiz koşulları sağlayanlara bakmakla yükümlü olmayan kişiler.
- Yeşil kartı bulunmayan kişiler.
Bu koşulların yanı sıra, getirilen en son düzenleme ile birlikte, yeni mezun olmuş olan üniversite öğrencilerinin de mezun olmalarının ardından iki sene boyunca devlet güvencesinde Genel Sağlık Sigortası primlerinin ödenmesi kararlaştırılmıştır. Eğer bu koşulu tamamlıyorsanız, Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yaparak, Genel Sağlık Sigortası’ndan faydalanabilirsiniz.