Makalenin İçerisinde Neler Var?
T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulmuş bir devlet kuruluşudur. Kuruluş amacı, yeni iş kurmak veya işlerini büyütmek isteyen kişilere finansal destek vermektedir. KOSGEB’den kredi alabilmek için bir miktar sermaye olması gerekmektedir. KOSGEB’in amacı var olan işin hacmini büyütmek ve rekabet gücünü arttırmaktır. KOSGEB’e üyelik için öncelikle kurulacak olan işletmenin KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerden olması gerekmektedir. İnternet üzerinden üyelik başvurusu yapılabilmektedir. Üyelik işlemi tamamlandıktan sonra KOSGEB’den destek alabilmek için başvuru yapılabilmektedir.
KOBİ’ler için KOSGEB tarafından birçok alanda destek sunulmaktadır. Bunlardan biri de KOSGEB fuar desteğidir. Fuarlar firmaların müşteriyle birebir iletişim içerisinde olabilmesi ve tanıtım için gerekli bir alandır. KOSGEB firmalara her yıl fuarlara katılım konusunda %50 oranında hibe desteği vermektedir. Fuarlara destek paketinin içeriği;
- Fuar alanı için kira bedeli,
- Stand kurulumu ve dekorasyonu,
- Fuar katılımcı kataloğu,
- Fuar tanıtım hostesi
- Genel tanıtım, temizlik ve güvenlik gibi giderleri kapsamaktadır.
Ayrıca sitemizden KOSGEB engelli desteği detaylarına bakabilirsiniz.
- KOSGEB İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? içeriğe git
- KOSGEB Hibe Verilen Sektörler içeriğe git
- KOSGEB Hayvancılık Destekleri içeriğe git
- KOSGEB Hangi İşlere Destek Veriyor? içeriğe git
- KOSGEB Girişimcilik Kursu Ne İşe Yarar? içeriğe git
KOSGEB Yurtiçi Fuar Desteği Nasıl Alınır?
KOSGEB fuar desteği için öncelikle KOSGEB veritabınına üye olmak gerekmektedir. KOSGEB veri tabanına üye olabilmek için www.kosgeb.gov.tr adresinden işletme kayıt alanından gerekli bilgiler doldurulur. Son olarak bağlı bulunmak istenilen KOSGEB Müdürlüğü seçilip kaydet butonuna basılır. Yurtiçi Fuar Organizatör Kuruluş Başvurusu yapmak için işletmelerin öncelikle organizatör kayıt alanından kayıt yapması gerekmektedir.
KOSGEB’in destek kapsamında olan fuarlar için Yurtiçi Uluslararası İhtisas Fuarlarına metrekare başına 150 TL, Yurtiçi İhtisas Fuarları ve İzmir Enternasyonal Fuarı için ise metrekare başına 100 TL destek verilmektedir. Destek programının üst limiti 30.000 TL olarak belirlenmiştir.
KOSGEB fuar desteği programları için belli bir kotası olması nedeniyle fuar tarihinden en geç 3 gün önce başvuru yapılması gerekmektedir.
Katılım için destek. kosgeb.gov.tr’den doldurulması gereken alanlar;
- KOSGEB Üyeliği
- Genel Destek Başvuru Formu
- Genel Destek Programı Taahhütnamesi
- Yurtiçi Fuar Desteği Başvuru Formu
Doldurulacak olan tüm formların kaşeli ve imzalı bir şekilde KOSGEB’e teslim edilmesi gerekmektedir.
Göz Atabilirsiniz;
- KOSGEB Solidworks Desteği Nedir, Nasıl Alınır?
- KOSGEB Başvurusunda Aranan Şartlar Nelerdir?
- Çiğköfteci Açmak İçin KOSGEB Desteği
- KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nedir?
- KOSGEB Market, Bakkal Açmak için Hibe Desteği
KOSGEB’den Ödeme Talebi İçin KOSGEB’e Verilmesi Gereken Evraklar
KOSGEB’den fuar sonrası ödeme alınabilmesi için gerekli evraklar;
- Yurtiçi Fuar Desteği Ödeme Talep Formu,
- Organizatör tarafından firma adına düzenlemiş fatura,
- Faturanın organizatör firmaya ödendiğine dair banka dekontu,
- Firmanın SGK borcu olmadığını gösteren yazılı belge,
- Firmanın Vergi borcu olmadığını gösteren yazılı belge,
- SGK veya vergi borcu bulunması halinde firma tarafından mahsup dilekçesi.(Dilekçe, kurumlara olan borcun destek tutarından tahsil edilerek ilgili kurumların banka hesabına aktarılması içindir.)
Göz atabilirsiniz: KOSGEB’den Kimler Yararlanabilir?
Hangi Yurtiçi Fuarları Destek Kapsamına Alınmaktadır?
KOSGEB tarafından yurtiçi fuarları destek kapsamına alınacak olan fuarlar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği internet sitesinde ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde Yıllık Yurtiçi Fuar Takvimi olarak yayımlanmaktadır. Fuar takviminde yıl içerisinde herhangi bir değişiklik olması halinde yapılan değişiklikler de destek kapsamına alınmakta olup aylık olarak KOSGEB’in www.kosgeb.gov.tr internet adresinde yayınlanmaktadır.
Fuar organizasyon kuruluşlarının fuar takvimi yayımı yapıldıktan sonra en geç 15 iş günü içerisinde KOSGEB fuar desteği başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Yapılan başvurular sonucunda uygun görülen fuarlar Başkanlık tarafından onaylanarak fuar listesi oluşturulur ve KOSGEB’in internet sitesinde yayınlanır.
KOSGEB Fuar Desteği Yurtdışı Fuarlarını Kapsıyor mu?
KOSGEB yurtdışında yapılan fuarlar için destek vermemektedir. Ancak Türkiye Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından firmaların yurtdışı fuarlarına katılması için destek verilmektedir. Destek verilecek uluslararası fuarlar Bakanlık tarafından belirlenmektedir.
KOSGEB Hibe Verilen Sektörler için buradaki linke girebilirsiniz.
KOSGEB Yurtdışı İş Gezilerine Destek Veriyor mu?
KOSGEB ferdi olarak yapılacak yurtdışı gezilerine destek sağlamamaktadır. Yurtdışı gezisinin kapsama alınabilmesi için KOSGEB veri tabanında kayıtlı en az 10 firmanın gezi programında yer alması gerekmektedir. Firmaların yurtdışı fuarına katılım amacı;
- Yabancı işbirliğinin temini ya da arttırılması
- Yeni teknolojik gelişmelerin takibi
Olması durumunda KOSGEB tarafından destek sağlanmaktadır. KOSGEB tarafından verilen destek aşağıda belirtilen giderleri kapsamaktadır:
- Konaklama giderleri,
- Ulaşım giderleri,
- Rehberlik, fuar giriş ücreti, toplantı giderleri
Geziye katılacak olan kişilerin firma sahibi, ortağı ya da çalışanı olması zorunludur. KOSGEB tarafından sağlanacak olan desteğin limiti 20.000 TL olup, başvuruların iş gezisi programının başlama tarihinden en geç 2 gün öncesine kadar yapılmış olması gerekmektedir.
Göz atabilirsiniz: KOSGEB Hangi İşlere Destek Veriyor?