Faktoring Nedir? Faktoring Nasıl İşler?

faktoring-nedir
faktoring-nedir

Ticaret risk demektir. Ticaret yaparken genelde ürünü satmak kolayken, ürünün parasını almak o kadar kolay değildir. Hele ki alacağınız vadeli şeklindeyse kimi zaman vadelerde ödemeyi alamayabiliyorsunuz. Bu durumda sizi zor bir hale sokabiliyor. Bu gibi durumların önüne geçmek için alacaklara karşılık senet imzalanarak alacakların temini gerçekleştirilebiliyor. Senet karşılığı birine mal verdiğiniz durumda, malı alan kişi vadesi geldiğinde ödemeyi yapmazsa dava açarak alacağınızı faiziyle birlikte tahsil edebiliyorsunuz. Alacağınızı bu şekilde tahsil edebiliyorsunuz, ancak herhangi bir işletmenin nakde ihtiyacı olacağından dolayı böyle bir durumda paranın sizin elinize geçmesi uzun bir süreç alıyor. Ödemesi geciken her senet işletmeyi daha da zor bir duruma sokuyor. Hal böyle olunca bu sefer işletme sahibi aldığı malların parasını ödeyemiyor ve bu iş böyle zincirleme gidiyor. Bir süre daha ödeyemediği durumda işletme iflasını vererek dükkanı kapatmak zorunda kalıyor.

İlginizi çekebilir: Faturalı Hatta Kredi Veren Operatörler Hangileri?

Faktoring şirketleri işte tam da bur tarz bir senaryonun yaşanması engellemek amacıyla var olan şirketlerdir. Şimdi detaylıca Faktoring nedir bunu inceleyecek olursak:

Faktoring ne demektir? Nasıl işler?

Faktoring şirketleri sattığınız ürünün maddi olarak karşılığının bir kısmını size öder ve doğacak olası sorunları üstlenerek sürecin daha hızlı sonuçlanmasına olanak sağlar. Bu anlamda Faktoring şirketleri genelde ürünün değerinin %80’ine kadar ödeme yaparlar. Sonrasında ise alacağınız olan kişi veya firmadan alacağı tahsil ederler ve bu tahsil edilen miktardan bir miktar komisyon, gider alarak size geri kalan ödemeyi yaparlar. Borçlu olan taraf ödemeyi yapma konusunda problem çıkarırsa bu durumda Faktoring şirketi sizi temsilen hukuki süreçleri başlatır ve parayı o şekilde alır. Burada sizin açınızdan artı olan kısım ise borçlu olan kişinin parayı ödememesinden etkilenmeyecek olmanızdır. bu etkiden kurtulmak içinde Faktoring şirketine belli oranda komisyonlar ödersiniz. Kısacası Faktoring şirketleri komisyon karşılığında sizin sorununuzu kendi sorunları olarak kabul ederek var olan sorunu çözerler. Faktoring nedir sorusuna böylece net yanıt almış oluyoruz.

Göz Atabilirsiniz;

Göz atabilirsiniz: Acil Para İhtiyaçlarında Yapılacaklar 6 Madde

Bir örnek üzerinden daha detaylıca bakarsak: Varsayalım ki 200bin TL’lik bir ürünü başka bir firmaya satmayı düşünüyorsunuz. Burada Faktoring şirketlerinden birini devreye sokarsanız parasal işlemleri o yapmaya başlayacaktır. Yani ortalama almanız gereken 200binTL’lik paranın 150binTL’lik kısmını direk size ödeyecektir. Bundan sonrasında ise borçlu olan tarafla ilgilenecek olan Faktoring şirketidir. Borçlu olan kişi parayı vadesinde ödemezse sorumlu olan Faktoring şirketi olacak ve siz bu durumdan olumsuz etkilenmeyeceksiniz. Faktoring firması borçlu olan kişi parayı ödemediği durumda hukuki süreci başlatarak haciz yoluyla bu parayı temin edecektir. Geri kalan 50binTL’lik paranın bir kısmını aracılık hizmeti adı altında bir kesintiyle alan Faktoring şirketi geri kalan miktarı da tarafınıza verecektir.

Faktoring şirketleriyle sadece yurt içinde değil yurt dışında da çalışmanız mümkündür. Yalnız bunun için Faktoring şirketinin o çalışacağınız şehirde şubesinin bulunması gerekmektedir. Risk almadan elbette başarılı olunamaz anca pisi pisine de iflas eşiğine gelmenin bir anlamı yok. Bundan dolayı işler arap saçına dönmeden Faktoring şirketlerine başvurabilirsiniz.

SİZİN İÇİN SEÇİLDİ:  Senetle Para Veren Tefeciler

Bu İçeriğe Göz Atanların İlgisini Çekecek İçerikler;

Güncelleme: 23.08.2019

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz