Hangi Hastalık Durumunda Ne Kadar Engellilik Oranı Verilmektedir?
Hastalık hallerine göre değişen engellilik oranı, özellikle devletin sosyal yardımları arasında yer alan evde bakım aylığı almak isteyen kişi veya kişiler tarafından merak konusu haline getirilmektedir. Engelli raporu hesaplama işlemleri ile belirlenen engellilik oranı, bakıma muhtaç olan vatandaşların ilgili makamlara başvurması halinde pek çok haktan yararlanabilmelerinde önem taşıyan bir konudur. Bu nedenle her ne kadar günümüzde engelli raporlarının hesaplamalarında birbirinden farklı teknikler kullanılsa da genel anlamda iki veya daha fazla engel durumu olanlar için Balthazard hesaplama cetveli esas alınmaktadır.
Göz Atın;
- SGK Emeklilik Sorgulama Ve Hesaplama
- SGK Emeklilik Hesaplama Dilekçesi, Oranları Ve Tablosu
- SSK Emeklilik Prim Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?
- Bireysel Emeklilik Ayrılma Hesaplama?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı‘nın uyguladığı sosyal yardımlardan evde bakım aylığı için başvuru şartları arasında bulunan engelli heyet raporu, aynı zamanda bu maddi desteklerden yararlanmak isteyen vatandaşların ne kadar oranda engellilik durumuna sahip olduklarını da belirlemektedir. Buna göre engelli raporu hesaplamaları ilgili kanunun 11. maddesinde yer alan hükümlere göre belirlenmiştir. Bu bağlamda hesaplama yapılırken dikkat edilen esaslar şu şekilde sıralanmaktadır:
Bireyin birden fazla engel durumu bulunuyorsa, her engel için ayrı ayrı tespitler yapılır, böylelikle genel engellilik oranı hesaplanmış olur. Kişinin söz konusu birden fazla özür durumu bulunduğunda uluslararası alanda öne çıkan Balthazard hesaplama cetveli kullanılmaktadır.
Tespit edilen engellilik oranları en yüksek olandan en düşük olana doğru sıralanmaktadır.
Engel oranlarının listesinde en yüksek sırada olan engelin oranının, %100’den çıkarılması gerekmektedir.
%100 oranından çıkarılan en yüksek engel oranıyla elde edilen sonuç, ikinci sırada yer alan engel oranı ile çarpılmaktadır. Çarpım sonucunda elde edilen sonuç 100’e bölünmelidir.
100’e bölündükten sonra hesaplanan sonuç, en yüksek engel oranına eklenmelidir. Bu sayede iki engelin ortalama oranı alınmış olmaktadır.
Engel durumu ikiden fazla olduğundan daha farklı şekilde hesaplama yöntemi uygulanmaktadır.
Engelli raporu hesaplamalarında engellilik oranı hesaplanan kişinin yaşı 60’tan fazlaysa, bu yöntemde engel oranının üzerine %10’luk bir ekleme yapılmalıdır.
Ayrıca hangi emekli ne kadar maaş alacak? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Engellilik Oranı Hesaplamasında Dikkate Alınan Hastalıklar
Engellilik oranı hesaplamasında dikkat edilmesi gereken hastalıklar, aynı zamanda raporun geçerlilik kazanabilmesi için hak sahiplerini yakından ilgilendirmektedir. Bu bağlamda engelli oranının hukuki boyutta doğru bir şekilde hesaplanabilmesi için şu hastalıkların durumuna dikkat edilmelidir:
Onkoloji
Sinir Sistemi
Görme bozuklukları
Kas ve iskelet sistemi
Zihinsel ve ruhsal hastalıklar
Deri hastalıkları
Solunum yolu hastalıkları
İşitme hastalıkları
Sindirim ve idrar yolu hastalıkları
Yanıklar
Hormon hastalıkları
Kadın hastalıkları
Kulak, burun ve boğaz hastalıkları
Engelli vergi indirimi maaşa ne kadar yansır? İnceleyebilirsiniz.
Bunlarda ilginizi çekebilir;
Oran Nerede Hesaplanır?
- Engellilik oranı hesaplama işlemleri, Sağlık Bakanlığı onaylı tam teşekküllü sağlık kuruluşlarında yapılmaktadır. Bununla birlikte bu hastanelere, bakmakla yükümlü olduğu bakıma muhtaç kişiler adına bakımı üstlenen bireyler başvuruda bulunabilme hakkına sahiptir. Engellilik oranının hesaplanabilmesi ve engelli raporunun verilebilmesi için kurul günlerine dikkat edilmelidir. Dolayısıyla sağlık kurulundan heyet raporu alabilmek için kurulun toplanacağı günleri, başvuruda bulunacağınız sağlık kuruluşundan daha önce öğrenmenizde fayda bulunmaktadır. Bu sayede vakit kaybına uğramadan engelli raporu için randevunuzu oluşturabilirsiniz.
- Öte yandan hak sahibi vatandaşların bakmakla yükümlü oldukları bakıma muhtaç kişinin adına engelli raporu alabilmeleri için başvurdukları hastanenin sağlık kuruluna dilekçe sunmaları usulen gerekliliktir. Bu sebeple hastaneye giderken mutlaka sağlık heyet rapor alacağınıza dair dilekçenizi hazırlamanız tavsiye edilmektedir. Söz konusu engellilik oranı bulunan engelli raporu için hazırladığınız dilekçeyi kayıt işlemleri esnasında teslim etmeniz yeterlidir.
Benzer yazılarımız;