Devlet Bankaları ülkemizde devlet bünyesinde hizmet göstermekte olan bankalardan oluşmaktadır. Kamu Bankaları ismi ile de anılmakta olan bu bankalar, devlet sermayesi ile kurulan ve yönetimi devlet tarafından gerçekleştirilmekte olan bankalardır.
Devlet Bankaları Kredi gibi konularda oldukça avantajlı seçeneklere sahip olması ve teşvik kredilerini vatandaşlara sunması sebebi ile çok fazla tercih edilmekte olan bankalardır.
Devlet Bankaları Hangileri? Devlete Ait Bankalar?
Devlet bankaları genel olarak Ziraat Bank, Halk Bank ve Vakıf Bankası olarak bilinmektedir. Kamu bankaları yalnızca bu bankalardan oluşmamaktadır. Devlet tarafından yönetimi sağlanmakta olan farklı bankalarda bulunmaktadır. Türkiye’de devlet tarafından yönetilen Devlet bankaları ise şe şekilde karşımıza çıkmaktadır.
- Ziraat Bankası: Türkiye’de en yüksek işlem hacmine sahip banka olarak karşımıza çıkıyor. Özel bankalarla kıyaslandığı takdirde daha uygun oranlarda krediyi müşterilerine sunması ve destek paketlerine ilişkin ödemelerin genellikle bu banka üzerinden yapılması gibi sebeplerden dolayı müşteri sayısı oldukça yüksektir.
- Ziraat Katılım Bankası: Kurulma amacı faizsiz finansman desteği sunmak olan banka, 2015 yılından beri aktif bir şekilde hizmet vermektedir. Türkiye genelinde 45 adet şubesi bulunuyor.
- Vakıfbank: Ziraat bankasında olduğu gibi düşük faiz oranları ile öne çıkıyor. %58 oranda devletin, %25’i halka açık, %17 oranında ise devlete bağlı vakıflara aittir.
- Vakıf Katılım: Ziraat katılım bankası ile aynı amaçlarla 2015 yılında hizmet hayatına başlamıştır. Sermayesinin %99’u Vakıflar Genel Müdürlüğü kontrolündeyken, geri kalan %1’lik kısım üç farklı vakıfa aittir.
- Halkbank: Mevduat hesaplarına sunmakta olduğu yüksek faizlerin yanı sıra KOBİ kredileri içinde oldukça uygun ve kabul edilebilir seviyelerde finansmanlar sunmaktadır. Ayrıca taşıt, konut ve ihtiyaç kredileri içinde uygun oranda faizler sunmaktadır.
- Emlak Katılım Bankası: Bilinen adı ile Emlak bankası, farklı konut projelerinin hayata geçmesi adına hizmet vermekte olan bir kamu bankası olarak karşımıza çıkıyor. 3 Haziran 1926 yılında Atatürk tarafından kurulan banka, 2001 yılında tasfiye edilmiş ve görevine son verilmiştir. 2019 yılında alınan BDDK kararı ile birlikte Emlak Katılım Bankası, tekrar aktif şekilde hizmet vermeye başlamıştır.