Çek ticari ilişkilerde borç ödemek amacıyla kullanılan kambiyo senetlerden biridir. Peki çek kaybedilirse ne yapılır? Bankalar çek olarak kullanılmak üzere çek defterleri çıkarmaktadır. Sadece müşterilerine verdikleri bu çek defterlerindeki yapraklar çek olarak kullanılabilmektedir. Çek kişi adına yazılabileceği gibi, hamiline şeklinde de yazılabilmektedir. “Hamiline” şeklinde yazılan çekler elinde bulunan kişi tarafından havale ödemesi alınabilen çeklerdir.
- Çek Kırdırma Hesaplama İçeriğe Git
- Faturasız Çek Kırdırma Yapılır mı? İçeriğe Git
- Senetle Para Veren Tefeciler İçeriğe Git
- Ölen Kişinin Kredi Borcu Ne Olur? Geri Alınabilir mi? İçeriğe Git
- Koç Finans İhtiyaç Kredisi Başvurusu ve Avantajları İçeriğe Git
Herhangi bir çek yazdınız ve çeki ilgili kişiye vermeden önce ya da çeki ilgili kişi aldıktan sonra kaybedilmiş olunabilir. Çek kıymetli evrak olduğundan ötürü kaybedilmesi gibi durumlarda bir müdahale yapılması gerekir. Eğer işlem yapılmazsa çeki bulan herhangi bir kişi ilgili bankaya gider ve çekin karşılığı olan tutarı alır. Peki herhangi bir sebepten ötürü çek kaybedilirse neler yapmalıyız?
Göz atabilirsiniz:
- Çek Hangi Durumlarda Geçersizdir?
- Çek Kıran Bankalar Hangileri?
- Faturasız Çek Kırdırma Yapılır mı?
- Faktoring Çek Kırdırma Şirketleri
- Çek Kırma Oranları Neye Göre Belirlenir?
Çek Kaybedilince Yapılacaklar Nelerdir?
Bu tarz bir şeyin yaşanması halinde öncelikli olarak yapılacak şey ilgili bankaya gitmek ve bir dilekçe yazmaktır. Bu dilekçede çekin numarası, tarihi, miktarı detaylı bir şekilde belirtilmeli ve bankaya çekin kaybolduğuna dair bir yazı eklenerek olası bir durumda ödeme yapılmaması, çekin iptali talep edilmelidir. Dilekçeyle bu şekilde bir başvuru çekin ödenmesini tamamen engellemeyebilir fakat ödemeyi geciktirebilir.
Bankaya bu şekilde bir dilekçe verilmesinden sonra yapılacak şey ise Ticaret Mahkemesi’ne giderek başvuruda bulunmaktır. Ticaret Mahkemesi’nde tedbir talepli dava açılır ve çekin kaybolduğu belirtilerek iptal edilmesi, ödemenin banka tarafından yapılmaması istenir. Bu talep sonucunda Ticaret Mahkemesi ilgili çekle ilgili ödenmeme kararı alırsa bu durum bankaya bildirilir ve bankada bu çeki ödemez. Ticaret Mahkemesi aracılığıyla böyle bir kara alınmadıysa banka Ticaret Mahkemesi’nden bir karar gelmediği için çeki ödemek durumunda kalabilir.
İlginizi çekebilir: Çek Kırdırma Yaptırılırken Dikkat Edilecekler
Elinizde çekin kaybolması durumunda yaşanabilecek mağduriyetleri en alt seviyeye indirmek için ekstra önlemler alınabilir. Bu önlem emniyete giderek çek veya çeklerin kaybolduğunu bildirmek ve bunla ilgili tutanak tutturmaktır. Bu sayede çekin kaybolduğu an emniyet tarafından kayıt altına alınmış olur. Bunun yanında savcılığı suç duyurusunda da bulunulabilmektedir.
Çeki kaybettiğiniz anda emniyeti almak her zaman için en doğrusudur. Bu nedenle kaybettiğiniz tarihte hemen bildirim yapmakta fayda bulunmaktadır. Bu çekin kullanılsa dahi sorumluluğunuzdan çıkması için önemli bir durumdur. Yoksa ilerleyen zamanlarda büyük bir sorun yaşayabilirsiniz. Çek kaybedilince yapılacak olanlar yukarı da şekilde verilmiştir.
Bu İçeriğe Göz Atanların İlgisini Çeken İçerikler;
- Çek Kırdırma Oranları Kaçtır? Yazıya Git
- Çek Kırdırma Hesaplama Yazıya Git
- Çek Kıran Yerler ve Faktoring Şirketleri Yazıya Git
- Çek Kırdırma İşlemleri Nasıl Yapılır? Yazıya Git