Makalenin İçerisinde Neler Var?
Bugün emekli olursam ne kadar maaş alırım? Aylık ne kadar maaş alınır sorgulama işlemini gerçekleştirmek, SGK üzerinden emeklilik maaşı sorgulama robotuyla yapılabilmektedir. SGK’nın resmi web sitesinde bulunan emekli maaşı hesaplama aracını kullanarak kimlik numaranız, SSK sicil numarası gibi bilgilerinizi girerek pratik bir şekilde hesaplama yapılabilmektedir.
Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım e-Devlet
E-devlet üzerinden emekli maaşı hesaplama sistemi üzerinden maaş hesaplamalarını kolayca yapmak mümkündür. Sistem üzerinden Emekli Sandığı 4C, Bağkur 4B ve SSK 4A kapsamında sigorta hesaplamaları yapılabilmektedir. Bunun için yapmanız gereken e-Devlet sistemine elektronik cihazınız ile giriş yapmaktır. Kimlik doğrulama işlemini gerçekleştirdikten sonra size hangisi uyuyorsa 4A, 4B ve 4C emekli maaş bilginizi yazarak sistemde tarama yapmanız gerekir. Daha sonra karşınıza ne kadar emekli maaş alınacağı ve sigorta primleri gibi bilgileri görmüş olacaksınız.
3600 günde emekli maaşı ne kadar? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
SSK’dan Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?
SSK’dan alınacak emekli aylığı tutarı bireylerin çalışma dönemleri içerisindeki prim oranlarına göre değişmektedir. Yüksek yatırılan prim oranları, emekli maaşının da artmasını sağlamaktadır. Diğer yandan senede 2 defaya mahsus olmak üzere emekli aylıklarında enflasyon oranlarına göre artış olmaktadır. Bu doğrultuda 2020 yılına göre memurun alabileceği en düşük maaş 2656,3 TL olarak belirlenmiştir.
Diğer maaşlar ise;
- 2000 senesinden önce emekli olan işçiler 2107,5 TL,
- 2000 senesinden sonra emekli olan işçiler 1.256,21 TL,
- Bağkur tarım emeklisi en düşük maaş 1.327,76 TL,
- Bağkur emeklisi esnafın alacağı en düşük maaş ise 1.780,59 şeklinde belirlenmiştir.

SSK Emekli Maaşı Hesaplama
SSK üzerinden emekli aylığı hesaplama işlemi e-Devlet üzerinden pratik bir şekilde yapılmaktadır. İzlenecek adımlar:
- E-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. Eğer yoksa herhangi bir PTT şubesinden 2 TL’ye satın alarak sahip olabilirsiniz.
- T.C. numaranız ve e-Devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra arama motoruna ‘4A Emekli Aylık Bilgisi’ yazmalısınız. Bu şekilde alacağınız emekli maaşını hesaplamış olursunuz.
Emekli Maaşı Hesaplama Formülü 2020
Emekli aylığı hesaplama işlemi yıllara, prim ödemelerine ve emekli olunan sandığa göre farklılıklar göstermektedir. Örneğin 4B yani Bağkur’dan alınacak emekli aylığı hesaplaması için 3 farklı tarih baz alınmaktadır. Gerekli formüller şu şekildedir:
- 2000 yılından öncesi için hesaplama yapılıyorsa en son basamaktan 1 yıl prim ödemesi bulunuyorsa primin %70’i emekli maaşınız olacaktır. Eğer son basamaktan ödeme olmamışsa bir önceki basamak için hesaplama yapılır.
- 2000-2008 yılları arası için hesaplanıyorsa hesaplama formülü:
Ağırlıklı ortalama x Aylık bağlanma oranı = 4B emekli maaşı
Ağırlıklı ortalama hesaplama formülü:
- yılları arası toplam prim günü sayısı / Toplam prim günü sayısı = Ağırlıklı ortalama
- 2008 yılı sonrasında 4B emekli aylığı hesaplama formülü:
Ağırlıklı ortalama x Aylık bağlama oranı = 4B emekli maaşı
Ağırlıklı ortalama hesaplama formülü:
Büyüme hızı ve TÜFE rakamları ortalaması = Ağırlıklı ortalama
2008 yılı sonrası yatan toplam prim gün sayısı / Toplam prim gün sayısı = Dönem ağırlığı
65 yaş maaşı ne kadar? Yazımız içerisinden inceleyebilirsiniz.
4C Emekli Maaşı Hesaplama
Emekli sandığı emekli aylığı hesaplama işlemini e-Devlet kapısı üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Kamu çalışanlarına yönelik olarak yapılan hesaplamalarda fazlasıyla değişken bulunmaktadır. Bu nedenle kişiye özel hesaplama yapılması en doğru sonucu verecektir. Öncelikle https://uyg.sgk.gov.tr/IkramiyeMaasHesapla4c/Welcome.do linkine tıklayarak giriş yapmanız gerekecektir. Daha sonra izlenecek adım ise karşınıza çıkan ekrandaki bilgileri eksiksiz olarak doldurmaktır. Doldurulması gereken bilgiler:
- Derece (1’den 15’e kadar)
- Kademe(1’den 9’a kadar)
- Ek gösterge
- Makam, temsil, görev tazminat göstergesi
- Hizmet Yılı
- Hizmet ayı
- Kıdem yılı
- İkramiye yılı
- Aylık tarihi
- Pay/Payda
- Kademeli Tazminat Ek Gösterge’dir.
İstenen bilgilerin girişi sağlandıktan sonra ‘Hesapla’ diyerek işleminizi tamamlayabilir, emekli maaşınızı hesaplayabilirsiniz.
Güncelleme: 23.01.2020 Tarihi itibariyle 2019 yılı emekli maaşları 2020 yılı emekli maaşları ile değiştirildi.