Ara Ödemeli İhtiyaç Kredisi Nasıl Hesaplama Yapılır

ara ödemeli ihtiyaç kredisi
ara ödemeli ihtiyaç kredisi

Makalenin İçerisinde Neler Var?

Eğer 3 ayda bir veya yılda bir prim, ikramiye vs alıyorsanız daha fazla taksit ödeyebilirsiniz. Bu tür durumlar için bankalar ara ödemeli kredi, artan ödemeli kredi, azalan ödemeli kredi veya balon ödemeli kredi gibi seçenekler sunmaktadır. Bu nedenle en başta belirttiğimiz gibi ihtiyaç kredisi kullanmadan önce mutlaka kendi bütçenizi gözden geçirip bankaya hazırlıklı gitmenizde fayda var.

Ara ödeme konusunda düşülen en büyük yanılgı ödemenin toplam borçtan düşüleceğinin sanılması ve bu nedenle oluşan yanlış anlaşılmalar. Bu konuya açıklık getirmek için öncelikle kredi ödemesinin bileşenlerini açıklamanın uygun olacağıdır.

Ara Ödemeli İhtiyaç Kredisi Nasıl Alınır?

Öncelikle bilinmesi gereken nokta ödenen aylık kredinin  içinde faiz, anapara, KKDF ve BSMV gibi dört farklı bileşen olması. Bu bileşenler her ödemede farklı yüzdelerle yer aldığından aylık taksitler sabit kalmaktadır. Yapılacak ara ödeme de toplam anapara borcundan düşüleceğinden, daha önce yapılmış ödemelerdeki anapara miktarı önem kazanmaktadır. İhtiyaç kredisi ara ödeme işlemleri için bankanın resmi onayı mutlaka alınmalıdır. Ara ödemelerle kredi borcunu kısa sürede kapatmak isteyen kişiler belirlenen koşulları sağladıkları takdirde ara ödeme gerçekleştirebilirler.

İhtiyaç kredisi kullanırken ödeme planınız çok önemlidir. Seçeceğiniz plan, kredinizin vadesi boyunca uymak zorunda olduğunuz ödeme aralıklarını belirler. Ödeme planına uymadığınızda kredi notunuz olumsuz olarak etkilenir. Taksit tutarlarınızın bir kısmının veya tamamının zamanında ödenmediğinizde, ödemesi geciken anapara tutarı için, geciken süre boyunca, kredinizin aylık faiz oranının %30 fazlası oranında bir gecikme faizi uygulanır ve bu faiz tutarına faizin %15’i oranında KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) ve %5’i oranında BSMV ( Banka Sigorta Muameleleri Vergisi) eklenir.

SİZİN İÇİN SEÇİLDİ:  Taksitli KMH Nedir?

Ara Ödemeli İhtiyaç Kredisi Hakkında Tüm Detaylar;

Birbirini izleyen en az iki taksitin ödenmemesi durumunda kredi borcunuzun tamamı “hemen ödenmesi gereken borç” haline gelir ve banka bunu size bildirerek kredi borcunuzun tamamını 30 gün içinde, faiz ve vergileriyle birlikte ödemenizi talep eder. Kredi borcunuzun belirtilen sürede ödenmemesi durumunda ise kanuni takip süreci başlatılır. Bu nedenle, geliriniz ya da faiz oranlarında değişiklik olduğunda kredinizi yapılandırma ya da başka bir bankaya transfer etme seçeneğiniz her zaman mevcut olduğunu unutmayın.

Ara ödeme işlemi için gerekli ek ücretler ve yeni faiz, vade seçenekleri de anaparaya dahil edilerek hesaplanmaktadır. Ara ödemeden sonra yapılacak hesaplama işlemleri, son taksit ödemesindeki toplam miktar üzerinden hesaplanmaktadır. İhtiyaç Kredisinde taksitlerinizi, vadesinden önce ödeyerek veya toplu bir ödeme yaparak, kredi borcunuzun tamamını veya bir kısmını, herhangi bir ücret ya da masraf ödemeden, dilediğiniz zaman kapatabilirsiniz. Bu durumda erken ödemeden doğan faiz ve vergi indirimlerinden yararlanırsınız.

Ayrıca Bileşik Faiz hakkında tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz